Lara Clarkson - in memoriam

“Ik had gewoon verwacht dat we alleen zware vakken zouden krijgen. Maar we hebben ook Ad Astra, kunst en muziek waarbij je lekker bezig bent. Ik ben niet heel goed met mijn handen of zo, maar ik vind het wel leuk.”
Ciske
“Het is een hele fijne sfeer en het is ook een hele veilige school. Ik ben altijd blij als ik hier ben.”
Mare
“Soms hebben we twee uur tussenuur omdat een leraar ziek is. Dan gaan we voetballen en dan doen ook de oudere leerlingen mee. Ja, dat is wel leuk.”
Ciske
“Ik vond het gebouw heel fijn. Niet de buitenkant maar wel vanbinnen. Het zijn fijne lokalen en er hangt wel een goede sfeer. Er de kantine is licht, groot en mooi met allemaal bankjes.”
Samiwa
“Ja, ik voelde me snel op mijn gemak. Ik was vooraf best zenuwachtig maar elke dag valt heel erg mee. De mensen zijn allemaal gewoon heel erg aardig.”
Leah
“Bij Frans leer je ook met gebaren. Niet gebarentaal maar voor bijna elk woord is er wel een gebaar. Dat vind ik heel erg fijn. Zo wordt het veel makkelijker.”
Kayla
“Het is leuk, vooral de sfeer. Ik heb veel vrienden, in de pauze gaan we vaak tafelvoetbal spelen.”
Falko
“Ik heb goed gekeken of hier ook mensen van verschillende afkomsten komen. Want bij ons in de Bijlmer is het ook divers en daar ben ik mee opgegroeid. Voor mij was dat heel erg belangrijk.”
Kayla
“Als je zoekt naar een school met aardige mensen, kinderen, leuke vakken zoals Latijn, kunst en technoscience, dan kan je wel hier komen.”
Chloë
“Je kan hier zoveel dingen doen, je hebt best veel keus. Naast alle lessen die je gewoon moet doen natuurlijk. Workshops, extra projecten, extra uitdaging bij sommige vakken.”
Samiwa
“Als je een beetje uitdaging wilt hebben, dan is dit echt een leuke school.”
Kaarel
“Als je het niet snapt, kan je naar Cygnusuur gaan, dan leggen ze het nog eens uit. En je hebt huiswerkklas, daar helpen ze je ook met alle vakken.
Mouni
“Nou, ik vind het gewoon een leuke school met leuke juffen en meesters en kinderen. Ze hebben veel workshops die te maken hebben met kunst en allemaal verschillende vakken met voor elk vak een andere docent, in elke les leer je weer een heel nieuw onderwerp.”
Gabrielle
“Bij Ad Astra Junior mag je je eigen project kiezen. Ik vind het fijn dat je zoveel keus hebt. Je mag ook gewoon creatief zijn.”
Dirk
“Op de basisschool werd ik wel veel gepest maar hier niet. Ik vind het hier wel echt fijn. Ik voel me hier ook echt thuis en ik heb het gevoel dat ik ook echt mezelf kan zijn. Niet dat ik me anders moet voordoen dan ik echt ben. Ik vind het echt een geweldige school, ik ben blij dat ik niet op een andere school zit.”
Mouni
“Ik vind dat er goed onderwijs gegeven wordt. Ik vind de leraren en de kinderen aardig, ik heb het hier best naar m’n zin. En ik vind het een mooi gebouw.”
Cass
“Ik ben naar de open dagen van wel 14 scholen geweest. Het voelde hier meteen goed. De mensen keken blij en deden aardig. Je hebt wel veel huiswerk.”
Lotte
“Ik vond het toch best een beetje spannend toen we het voorkeurslijstje definitief moesten invullen. Ik heb alle vijf gymnasia in Amsterdam bekeken, ik vond dit toch wel echt de leukste. En ook de manier van lesgeven hier.”
Fedja
“Ze maken de lessen heel erg levend, daardoor gaat het meer vanzelf. Levend Latijn is ook veel makkelijker dan normaal Latijn.”
Lieuwe
“Ik vind het heel leuk om Latijn te doen. En ik heb ook zin in Grieks volgend jaar. Ik hou van mythes en sagen, dat vind ik prachtig. Dit is een school vol verhalen.”
Dirk
“Ik vind het belangrijk welke vakken ze geven. En dat ze ook aan kunst doen, dat vind ik het leukste vak. De gangen en de lokalen zijn trouwens echt overzichtelijk hier. En er is een mooie, grote kantine.”
Eva

Hieronder Lara’s tekst waarmee ze ongeveer een maand voor haar overlijden zelf haar online register heeft geopend. 

Lieve leerlingen en beste ouders,

Met pijn in mijn hart moet ik jullie vertellen dat het grote-beter-worden-plan niet is gelukt. Ik heb sinds 1 oktober erg mijn best gedaan, maar de kanker is te vroeg terug gekomen en ik ben uitbehandeld. Dat betekent dat ik jullie nooit meer zal lesgeven of zelfs maar zal tegenkomen in de gangen voor die praatjes waar ik zo van genoot.

Het schoolsysteem met klassikale lessen is natuurlijk verre van ideaal, maar het was het kader waarin ik jullie kon ontmoeten en zien groeien en soms zien struikelen en weer zien opstaan. En dat maakte dat ik het mooiste beroep had van de wereld. Laatst kreeg ik een prachtige bos bloemen van het Cygnus, ik was 12,5 jaar in dienst(!), iets wat ik nooit van tevoren had bedacht, maar ik had er heel graag nog 12,5 jaar bijgeplakt! 

Het liefst zou ik persoonlijk van jullie afscheid nemen, maar dat gaat helaas niet. Maar misschien vind je leuk om onderaan op deze pagina een herinnering te delen met de knop 'bericht plaatsen'. Je kan daar ook een foto uploaden. Misschien lees ik het nog en anders is het een heel waardevol document voor mijn familie.

Ik zal een klein voorzetje doen. Wat ik me nu herinner:

  • Alle(!) opvoeringen van ‘les trois petits cochons’ waarin jullie jezelf overtroffen!
  • De eerste geïmproviseerde Parijsreis, zonder echt plan, maar met zoveel plezier.
  • Het glaasje water dat ik kreeg toen ik moest huilen omdat Trump was gekozen. Die man staat voor alles waar ik niet in geloof. Ik had echt het gevoel dat jullie wereld in gevaar was.
  • De mentorgesprekken waarin ik het gevoel had dat ik jullie mocht helpen.
  • Het picknicken in Lille.
  • De les over het verschil tussen een ‘fixed and a growth mindset’, waarin 4a door mijn verhaal heen prikte en me uitdaagde zoals ik jullie hoopte uit te dagen. Door die les heb ik op mijn 42ste mijn eerste pianoles genomen. Ik ben geen ster geworden, maar ik ben beter geworden en ik heb me niet tegen laten houden door faalangst. Wat was dat eng! En leuk!
  • Ieder jaar met de 6de klas graven naar wat het existentialisme voor ons betekent anno nu. O, en dat jullie mij uren lang lieten voorlezen. Daar genoot ik van, ik hoop jullie ook.
  • En mentor zijn. Het liefst was ik dat alle dagen van de week. Ik groeide door naar jullie groei te mogen kijken.
Dank jullie wel voor dat alles en nog veel meer!

Veel warme groeten van jullie oud-docent AIM(e) en mentor,

Lara Clarkson

Bericht plaatsen

Om een bericht te kunnen plaatsen moet je inloggen. Klik op de knop hieronder om in te loggen.

Inloggen
Cygnus Gymnasium
Vrolikstraat 8
1091 VG Amsterdam
Volg ons ook op Instagram:
cygnusgymnasium