‘Het Schip’, Ons gebouw

Ons schoolgebouw draagt sinds jaar en dag de bijnaam ‘Het Schip’ en ‘vaart’ elegant langs de Wibautstraat. In 2013 ontving het Cygnus Gymnasium maar liefst twee prijzen voor de renovatie van dit rijksmonument.

cygnus_gebouw01.jpg cygnus_gebouw03.jpg cygnus_gebouw05.jpg cygnus_gebouw06.jpg cygnus_gebouw07.jpg cygnus_gebouw08.jpg cygnus_gebouw09.jpg cygnus_gebouw10.jpg cygnus_gebouw11.jpg Untitled_HDR-12.jpg Untitled_HDR-6.jpg

bekende makers

Het gebouw van het Cygnus Gymnasium heeft een bijzondere geschiedenis. Het werd in 1956 gebouwd door twee bekende architecten, Commer de Geus en Ben Ingwersen. Zij waren helemaal weg van een groots wooncomplex in Marseille, Unité d’Habitation, en wilden iets vergelijkbaars maken in Amsterdam. Dat lukte ze.

Het gebouw rust op betonnen pilaren en lijkt door zijn vorm op een schip, vandaar de bijnaam. In 2009 wees de gemeente Amsterdam het gebouw aan als rijksmonument, waardoor het een beschermde status kreeg.

PRIJZEN
Kort nadat Het Schip de deuren opende voor het Cygnus Gymnasium, in 2013, werd het gebouw opgeknapt: oorspronkelijke elementen werden hersteld, de façade kreeg een opfrisbeurt en er kwam een nieuw, modern interieur. Dit pakte zo goed uit dat in 2013 een Gulden Feniks en de Geurt Brinkgreve Bokaal werden toegekend, twee landelijke prijzen voor de beste renovatie van een bestaand gebouw.


IDEALE LEEROMGEVING

Als schoolgebouw is Het Schip ideaal: een prettige, lichte omgeving met ruime lokalen en uitgerust met moderne techniek. We hebben een laboratorium, muziekstudio’s, een theaterzaal en zelfs een dojo en fitnessruimte. Op het dak bevindt zich een sterrenkoepel en kun je 's nachts bij een heldere hemel sterren bekijken.

“Ik had gewoon verwacht dat we alleen zware vakken zouden krijgen. Maar we hebben ook Ad Astra, kunst en muziek waarbij je lekker bezig bent. Ik ben niet heel goed met mijn handen of zo, maar ik vind het wel leuk.”
Ciske
“Het is een hele fijne sfeer en het is ook een hele veilige school. Ik ben altijd blij als ik hier ben.”
Mare
“Soms hebben we twee uur tussenuur omdat een leraar ziek is. Dan gaan we voetballen en dan doen ook de oudere leerlingen mee. Ja, dat is wel leuk.”
Ciske
“Ik vond het gebouw heel fijn. Niet de buitenkant maar wel vanbinnen. Het zijn fijne lokalen en er hangt wel een goede sfeer. Er de kantine is licht, groot en mooi met allemaal bankjes.”
Samiwa
“Ja, ik voelde me snel op mijn gemak. Ik was vooraf best zenuwachtig maar elke dag valt heel erg mee. De mensen zijn allemaal gewoon heel erg aardig.”
Leah
“Bij Frans leer je ook met gebaren. Niet gebarentaal maar voor bijna elk woord is er wel een gebaar. Dat vind ik heel erg fijn. Zo wordt het veel makkelijker.”
Kayla
“Het is leuk, vooral de sfeer. Ik heb veel vrienden, in de pauze gaan we vaak tafelvoetbal spelen.”
Falko
“Ik heb goed gekeken of hier ook mensen van verschillende afkomsten komen. Want bij ons in de Bijlmer is het ook divers en daar ben ik mee opgegroeid. Voor mij was dat heel erg belangrijk.”
Kayla
“Als je zoekt naar een school met aardige mensen, kinderen, leuke vakken zoals Latijn, kunst en technoscience, dan kan je wel hier komen.”
Chloë
“Je kan hier zoveel dingen doen, je hebt best veel keus. Naast alle lessen die je gewoon moet doen natuurlijk. Workshops, extra projecten, extra uitdaging bij sommige vakken.”
Samiwa
“Als je een beetje uitdaging wilt hebben, dan is dit echt een leuke school.”
Kaarel
“Als je het niet snapt, kan je naar Cygnusuur gaan, dan leggen ze het nog eens uit. En je hebt huiswerkklas, daar helpen ze je ook met alle vakken.
Mouni
“Nou, ik vind het gewoon een leuke school met leuke juffen en meesters en kinderen. Ze hebben veel workshops die te maken hebben met kunst en allemaal verschillende vakken met voor elk vak een andere docent, in elke les leer je weer een heel nieuw onderwerp.”
Gabrielle
“Bij Ad Astra Junior mag je je eigen project kiezen. Ik vind het fijn dat je zoveel keus hebt. Je mag ook gewoon creatief zijn.”
Dirk
“Op de basisschool werd ik wel veel gepest maar hier niet. Ik vind het hier wel echt fijn. Ik voel me hier ook echt thuis en ik heb het gevoel dat ik ook echt mezelf kan zijn. Niet dat ik me anders moet voordoen dan ik echt ben. Ik vind het echt een geweldige school, ik ben blij dat ik niet op een andere school zit.”
Mouni
“Ik vind dat er goed onderwijs gegeven wordt. Ik vind de leraren en de kinderen aardig, ik heb het hier best naar m’n zin. En ik vind het een mooi gebouw.”
Cass
“Ik ben naar de open dagen van wel 14 scholen geweest. Het voelde hier meteen goed. De mensen keken blij en deden aardig. Je hebt wel veel huiswerk.”
Lotte
“Ik vond het toch best een beetje spannend toen we het voorkeurslijstje definitief moesten invullen. Ik heb alle vijf gymnasia in Amsterdam bekeken, ik vond dit toch wel echt de leukste. En ook de manier van lesgeven hier.”
Fedja
“Ze maken de lessen heel erg levend, daardoor gaat het meer vanzelf. Levend Latijn is ook veel makkelijker dan normaal Latijn.”
Lieuwe
“Ik vind het heel leuk om Latijn te doen. En ik heb ook zin in Grieks volgend jaar. Ik hou van mythes en sagen, dat vind ik prachtig. Dit is een school vol verhalen.”
Dirk
“Ik vind het belangrijk welke vakken ze geven. En dat ze ook aan kunst doen, dat vind ik het leukste vak. De gangen en de lokalen zijn trouwens echt overzichtelijk hier. En er is een mooie, grote kantine.”
Eva
Cygnus Gymnasium
Vrolikstraat 8
1091 VG Amsterdam
Volg ons ook op Instagram:
cygnusgymnasium