Leren doen wij anders

Op het Cygnus Gymnasium leer je kritisch en onderzoekend naar de wereld te kijken en ook nadenken over wat belangrijk is in het leven. Leerlingen ontwikkelen zich tot echte wereldburgers en wetenschappers.

cygnus_leren_anders_01.jpg cygnus_leren_anders_02.jpg cygnus_leren_anders_03.jpg cygnus_leren_anders_04.jpg cygnus_leren_anders_05.jpg cygnus_leren_anders_06.jpg cygnus_leren_anders_07.jpg cygnus_leren_anders_08.jpg cygnus_leren_anders_09.jpg cygnus_leren_anders_10.jpg

Wetenschappelijke houding

Leren is meer dan veel feiten onthouden. Bij ons leer je goed nadenken over wat je om je heen ziet en hoe je zelf kunt bijdragen aan een betere of mooiere wereld. Daarom zit je op het Cygnus Gymnasium niet alleen maar in de boeken, maar ga je ook het lab in en volg je bijvoorbeeld keuzemodules over psychologie of astronomie. Je krijgt veel feedback van docenten, zodat je echt het beste uit jezelf kunt halen.

de wereld in

Met je klas trek je er vaak op uit: we bezoeken exposities en voorstellingen. Ook staat er elk jaar een excursie op het programma. We gaan naar plaatsen met een rijke culturele traditie, zoals Rome, Berlijn of Parijs, en bezoeken musea, opgravingen en historische bezienswaardigheden. De excursies bereiden we samen op school voor, zodat je goed weet wat je te wachten staat.

talenten ontdekken

Op het Cygnus kun je veel uitproberen en organiseren we vrijwillige activiteiten voor leerlingen, zoals de debatclub, muziekvoorstellingen en vertaalwedstrijden. Als je zelf een nieuw idee hebt, laat dit ons dan weten. Misschien valt het te realiseren!

MET ELKAAR

Belangrijk is dat we veel samen doen: leren doe je niet alleen en we proberen elkaar te helpen waar we kunnen. Zo zul je merken dat je geregeld groepsopdrachten maakt en met klasgenoten aan de slag gaat.

uitdagend onderwijs

Op het Cygnus Gymnasium houden we ervan om alles net een beetje anders te doen.  Dat houdt het leren uitdagend. Zo spreken de docenten van het vak Levend Latijn hun leerlingen in het Latijn aan en werken docenten Frans met de lesmethode AIM, een gebarentaal waarmee je de taal al spelenderwijs leert gebruiken.

PROGRAMMA

Alle leerlingen volgen een rijk gevuld programma. In klas 1 krijg je: Nederlands, Frans, Duits, Engels, Latijn, levensbeschouwelijke vorming, geschiedenis, aardrijkskunde, wiskunde, biologie, technoscience, muziek, kunst beeldend en lichamelijke opvoeding. Ook volg je een keuzemodule en krijg je mentorles.
In klas 2 komen er twee vakken bij: Grieks en natuur-/scheikunde. Vanaf klas 3 krijg je ook economie en filosofie.

Voor de bovenbouw kies je een profiel: Natuur en Techniek, Natuur en Gezondheid, Economie en Maatschappij of Cultuur en Maatschappij. Bij je profielkeuze krijg je hulp van de decaan.
In de bovenbouw (klas 4 t/m 6) krijgen alle leerlingen ongeacht hun profielkeuze les in: Nederlands, Engels, Latijn en/of Grieks, maatschappijleer, lichamelijke opvoeding, levensbeschouwelijke vorming en loopbaanoriëntatie.