Leren doen wij anders

Op het Cygnus Gymnasium leer je kritisch en onderzoekend naar de wereld te kijken en ook nadenken over wat belangrijk is in het leven. Leerlingen ontwikkelen zich tot echte wereldburgers en wetenschappers.

cygnus_leren_anders_01.jpg cygnus_leren_anders_02.jpg cygnus_leren_anders_03.jpg cygnus_leren_anders_04.jpg cygnus_leren_anders_05.jpg cygnus_leren_anders_06.jpg cygnus_leren_anders_07.jpg cygnus_leren_anders_08.jpg cygnus_leren_anders_09.jpg cygnus_leren_anders_10.jpg

Wetenschappelijke houding

Leren is meer dan veel feiten onthouden. Bij ons leer je goed nadenken over wat je om je heen ziet en hoe je zelf kunt bijdragen aan een betere of mooiere wereld. Daarom zit je op het Cygnus Gymnasium niet alleen maar in de boeken, maar ga je ook het lab in en volg je bijvoorbeeld keuzemodules over psychologie of astronomie. Je krijgt veel feedback van docenten, zodat je echt het beste uit jezelf kunt halen.

de wereld in

Met je klas trek je er vaak op uit: we bezoeken exposities en voorstellingen. Ook staat er elk jaar een excursie op het programma. We gaan naar plaatsen met een rijke culturele traditie, zoals Rome, Berlijn of Parijs, en bezoeken musea, opgravingen en historische bezienswaardigheden. De excursies bereiden we samen op school voor, zodat je goed weet wat je te wachten staat.

talenten ontdekken

Op het Cygnus kun je veel uitproberen en organiseren we vrijwillige activiteiten voor leerlingen, zoals de debatclub, muziekvoorstellingen en vertaalwedstrijden. Als je zelf een nieuw idee hebt, laat dit ons dan weten. Misschien valt het te realiseren!

MET ELKAAR

Belangrijk is dat we veel samen doen: leren doe je niet alleen en we proberen elkaar te helpen waar we kunnen. Zo zul je merken dat je geregeld groepsopdrachten maakt en met klasgenoten aan de slag gaat.

uitdagend onderwijs

Op het Cygnus Gymnasium houden we ervan om alles net een beetje anders te doen.  Dat houdt het leren uitdagend. Zo spreken de docenten van het vak Levend Latijn hun leerlingen in het Latijn aan en werken docenten Frans met de lesmethode AIM, een gebarentaal waarmee je de taal al spelenderwijs leert gebruiken.

PROGRAMMA

Alle leerlingen volgen een rijk gevuld programma. In klas 1 krijg je: Nederlands, Frans, Duits, Engels, Latijn, levensbeschouwelijke vorming, geschiedenis, aardrijkskunde, wiskunde, biologie, technoscience, muziek, kunst beeldend en lichamelijke opvoeding. Ook volg je een keuzemodule en krijg je mentorles.
In klas 2 komen er twee vakken bij: Grieks en natuur-/scheikunde. Vanaf klas 3 krijg je ook economie en filosofie.

Voor de bovenbouw kies je een profiel: Natuur en Techniek, Natuur en Gezondheid, Economie en Maatschappij of Cultuur en Maatschappij. Bij je profielkeuze krijg je hulp van de decaan.
In de bovenbouw (klas 4 t/m 6) krijgen alle leerlingen ongeacht hun profielkeuze les in: Nederlands, Engels, Latijn en/of Grieks, maatschappijleer, lichamelijke opvoeding, levensbeschouwelijke vorming en loopbaanoriëntatie.
“Ik had gewoon verwacht dat we alleen zware vakken zouden krijgen. Maar we hebben ook Ad Astra, kunst en muziek waarbij je lekker bezig bent. Ik ben niet heel goed met mijn handen of zo, maar ik vind het wel leuk.”
Ciske
“Het is een hele fijne sfeer en het is ook een hele veilige school. Ik ben altijd blij als ik hier ben.”
Mare
“Soms hebben we twee uur tussenuur omdat een leraar ziek is. Dan gaan we voetballen en dan doen ook de oudere leerlingen mee. Ja, dat is wel leuk.”
Ciske
“Ik vond het gebouw heel fijn. Niet de buitenkant maar wel vanbinnen. Het zijn fijne lokalen en er hangt wel een goede sfeer. Er de kantine is licht, groot en mooi met allemaal bankjes.”
Samiwa
“Ja, ik voelde me snel op mijn gemak. Ik was vooraf best zenuwachtig maar elke dag valt heel erg mee. De mensen zijn allemaal gewoon heel erg aardig.”
Leah
“Bij Frans leer je ook met gebaren. Niet gebarentaal maar voor bijna elk woord is er wel een gebaar. Dat vind ik heel erg fijn. Zo wordt het veel makkelijker.”
Kayla
“Het is leuk, vooral de sfeer. Ik heb veel vrienden, in de pauze gaan we vaak tafelvoetbal spelen.”
Falko
“Ik heb goed gekeken of hier ook mensen van verschillende afkomsten komen. Want bij ons in de Bijlmer is het ook divers en daar ben ik mee opgegroeid. Voor mij was dat heel erg belangrijk.”
Kayla
“Als je zoekt naar een school met aardige mensen, kinderen, leuke vakken zoals Latijn, kunst en technoscience, dan kan je wel hier komen.”
Chloë
“Je kan hier zoveel dingen doen, je hebt best veel keus. Naast alle lessen die je gewoon moet doen natuurlijk. Workshops, extra projecten, extra uitdaging bij sommige vakken.”
Samiwa
“Als je een beetje uitdaging wilt hebben, dan is dit echt een leuke school.”
Kaarel
“Als je het niet snapt, kan je naar Cygnusuur gaan, dan leggen ze het nog eens uit. En je hebt huiswerkklas, daar helpen ze je ook met alle vakken.
Mouni
“Nou, ik vind het gewoon een leuke school met leuke juffen en meesters en kinderen. Ze hebben veel workshops die te maken hebben met kunst en allemaal verschillende vakken met voor elk vak een andere docent, in elke les leer je weer een heel nieuw onderwerp.”
Gabrielle
“Bij Ad Astra Junior mag je je eigen project kiezen. Ik vind het fijn dat je zoveel keus hebt. Je mag ook gewoon creatief zijn.”
Dirk
“Op de basisschool werd ik wel veel gepest maar hier niet. Ik vind het hier wel echt fijn. Ik voel me hier ook echt thuis en ik heb het gevoel dat ik ook echt mezelf kan zijn. Niet dat ik me anders moet voordoen dan ik echt ben. Ik vind het echt een geweldige school, ik ben blij dat ik niet op een andere school zit.”
Mouni
“Ik vind dat er goed onderwijs gegeven wordt. Ik vind de leraren en de kinderen aardig, ik heb het hier best naar m’n zin. En ik vind het een mooi gebouw.”
Cass
“Ik ben naar de open dagen van wel 14 scholen geweest. Het voelde hier meteen goed. De mensen keken blij en deden aardig. Je hebt wel veel huiswerk.”
Lotte
“Ik vond het toch best een beetje spannend toen we het voorkeurslijstje definitief moesten invullen. Ik heb alle vijf gymnasia in Amsterdam bekeken, ik vond dit toch wel echt de leukste. En ook de manier van lesgeven hier.”
Fedja
“Ze maken de lessen heel erg levend, daardoor gaat het meer vanzelf. Levend Latijn is ook veel makkelijker dan normaal Latijn.”
Lieuwe
“Ik vind het heel leuk om Latijn te doen. En ik heb ook zin in Grieks volgend jaar. Ik hou van mythes en sagen, dat vind ik prachtig. Dit is een school vol verhalen.”
Dirk
“Ik vind het belangrijk welke vakken ze geven. En dat ze ook aan kunst doen, dat vind ik het leukste vak. De gangen en de lokalen zijn trouwens echt overzichtelijk hier. En er is een mooie, grote kantine.”
Eva
Cygnus Gymnasium
Vrolikstraat 8
1091 VG Amsterdam
Mailadres:
info@cygnusgymnasium.nl
Volg ons ook op Instagram:
cygnusgymnasium