Voor groep 8

Beste achtstegroepers en ouders,

Het is een spannend jaar! Jullie laatste jaar op de basisschool en het jaar om tot een schoolkeuze te komen. Lees verder om te weten wat je kunt doen om er achter te komen wat voor een school het Cygnus is en of dit een school is die bij je past.

cygnus_groep8_01.jpg cygnus_groep8_02.jpg cygnus_groep8_03.jpg cygnus_groep8_04.jpg cygnus_groep8_05.jpg cygnus_groep8_06.jpg cygnus_groep8_07.jpg cygnus_groep8_08.jpg cygnus_groep8_09.jpg

Open avond en open dag

Op donderdag 9 januari tussen 19.00 en 21.30 uur en zaterdag 11 januari tussen 10.00 en 12.30 uur organiseren wij een open avond/dag. Ouders en leerlingen zijn dan welkom om onze school te bezoeken. Er worden presentaties gegeven, je kunt bij verschillende vakken lesjes volgen en onze leerlingen leiden je door de school rond.
Meld je hier aan voor open dagen >>


Lesjesmiddagen

Op woensdag 15 januari en vrijdag 17 januari 2025 zijn er lesjesmiddagen van 14.00 tot 16.00 uur. Wil je met je eigen ogen zien hoe het eraan toegaat op het Cygnus? Geef je dan snel op.
Meld je hier aan voor een lesjesmiddag >>


Videochatten met leerlingen van het Cygnus?
Heb je na de open dagen nog vragen die je onze leerlingen zou willen stellen?  Meld je dan aan om deel te nemen aan een videochat. Je ontvangt dan een link om met leerlingen van het Cygnus te videochatten. 


Aanmelding compleet maken?
Zie hieronder in het volgende kader.


Ben je nu al benieuwd hoe een schooldag van twee eersteklassers eruit ziet? Bekijk hier hun vlog.  

 

Contact

info@cygnusgymnasium.nl 
 

AANMELDING

Van 25 t/m 31 maart is de centrale aanmeldperiode. Inschrijving via het ouderportaal van ELK is mogelijk nadat u het definitieve basisschooladvies binnen heeft, dit is uiterlijk 22 maart. Uitgebreide informatie over hoe de centrale aanmelding precies in zijn werk gaat vindt u hier.

Aanmelding compleet maken
Van 1 april t/m 9 april 2025 controleert het Cygnus alle gegevens van de leerling op basis van een checklist. Daarna vindt de loting & matching plaats. De school heeft plek voor 174 leerlingen. Op 17 april 2025 hoor je of je op het Cygnus geplaatst bent. Maak je inschrijving hier compleet. 



Aanmelden via hardheidsclausule
Het Cygnus Gymnasium mag enkele leerlingen direct plaatsen op grond van zwaarwegende persoonlijke kenmerken, een gezondheidssituatie en/of de thuissituatie. Het is dan voor de leerling noodzakelijk om specifiek naar het Cygnus te gaan. Dit is de zogenoemde hardheidsclausule.

Als je hiervoor in aanmerking komt, dan moeten je ouders tussen 1 februari en 13 februari, een aanvraag indienen.

De hardheidsclausulegesprekken vinden in maart plaats. Uiterlijk 19 maart 2025 volgt de beslissing of je via de hardheidsclausule wel of niet op het Cygnus plaatsbaar bent.

Let op: als directe plaatsing via de hardheidsclausule niet mogelijk is, dan kun je alsnog een reguliere aanmelding doen volgens de stappen hierboven. Denk er ook aan dat je ouders maar bij één school een verzoek tot het toekennen van de hardheidsclausule mogen indienen. Het gaat tenslotte om de plaatsing op die ene specifieke middelbare school.


Kennismakingsgesprek met je mentor
Wij vinden het belangrijk om met jou en je ouder(s) kennis te maken. Je krijgt een uitnodiging voor een gesprek met je mentor. Deze gesprekken worden na de meivakantie ingepland. Precieze data volgen.

Kennismakingsmiddag: 18 juni 2025
Alle toegelaten leerlingen krijgen op woensdag 18 juni 2025 de gelegenheid om kennis te maken met klasgenoten, de mentor en de leerlingmentoren.  Ook ontvangen de leerlingen die dag informatie over de introductie, het schoolkamp en andere praktische zaken.

Toewijzing mentor
Elke nieuwe klas krijgt een mentor toegewezen. De mentor is een docent bij wie je een vak volgt, maar bij wie het tijdens mentoruren gaat over bijvoorbeeld de sfeer in de klas, huiswerk plannen, doelen stellen en toetsen voorbereiden. Bij je mentor kun je altijd terecht als je ergens tegenaan loopt of iets kwijt wilt.

WENPERIODE
In leerjaar 1 noemen we de tijd tot de herfstvakantie ‘wenperiode’. Tijdens die maanden krijgen leerlingen tijd om te wennen op school. De wenperiode begint eigenlijk al vóór het begin van het schooljaar, met de kennismakingsmiddag.

Zelf beslissen welk cijfer meetelt
Voor elk vak krijg je na verloop van tijd een schriftelijke overhoring. De meeste leerlingen hebben zo’n toets nooit eerder gemaakt en we weten uit ervaring dat de eerste cijfers kunnen tegenvallen. Daarom laten we je zelf beslissen of je deze eerste cijfers laat meetellen voor je eindcijfer. Zo krijg je tijd om te wennen aan de toetsaanpak op school en je voorbereiding voor toetsen te verbeteren.

 

 

ACHTPLUS: EEN GOEDE VOORBEREIDING VOOR HET GYMNASIUM 
Zit je in groep 8 en wil je al kennismaken met een aantal gymnasiumvakken? Dan kun je meedoen met ons Achtplusproject, een onlineprogramma met lessen en opdrachten en een practicummiddag. Aanmelden gaat via de basisschool. Het project begint half oktober en eindigt begin maart. Het is niet meer mogelijk om aan te melden voor dit schooljaar.
 

Practicummiddag
Op woensdagmiddag kom je met andere Achtplussers bij ons op school voor een practicum Duits en science. De ene groep komt op 11 december 2024 en de andere groep om 22 januari 2025.

Gastles Latijn
Je juf of meester kan ook het Cygnus uitnodigen voor een gastles Latijn (info@cygnusgymnasium.nl). Een docent Latijn/Grieks komt met Cygnusleerlingen in je klas om een lesje Latijn te geven. In het schooljaar 2024-2025 kunnen geen gastlessen meer gegeven worden.

 

Contact
Liesbeth Wynans, Coördinator AchtPlus.

 

 

ZIT JE NOG IN GROEP 7? 
Op woensdag 11 juni 2025 tussen 14.00 en 16.00 uur is een informatiemiddag voor leerlingen van groep 7. Mocht deze informatiemiddag vol zijn, dan is er natuurlijk altijd de mogelijkheid om volgend jaar gebruik te maken van het aanbod voor achtstegroepers. Aanmelden kan hier vanaf 1 februari. 

“Ik had gewoon verwacht dat we alleen zware vakken zouden krijgen. Maar we hebben ook Ad Astra, kunst en muziek waarbij je lekker bezig bent. Ik ben niet heel goed met mijn handen of zo, maar ik vind het wel leuk.”
Ciske
“Het is een hele fijne sfeer en het is ook een hele veilige school. Ik ben altijd blij als ik hier ben.”
Mare
“Soms hebben we twee uur tussenuur omdat een leraar ziek is. Dan gaan we voetballen en dan doen ook de oudere leerlingen mee. Ja, dat is wel leuk.”
Ciske
“Ik vond het gebouw heel fijn. Niet de buitenkant maar wel vanbinnen. Het zijn fijne lokalen en er hangt wel een goede sfeer. Er de kantine is licht, groot en mooi met allemaal bankjes.”
Samiwa
“Ja, ik voelde me snel op mijn gemak. Ik was vooraf best zenuwachtig maar elke dag valt heel erg mee. De mensen zijn allemaal gewoon heel erg aardig.”
Leah
“Bij Frans leer je ook met gebaren. Niet gebarentaal maar voor bijna elk woord is er wel een gebaar. Dat vind ik heel erg fijn. Zo wordt het veel makkelijker.”
Kayla
“Het is leuk, vooral de sfeer. Ik heb veel vrienden, in de pauze gaan we vaak tafelvoetbal spelen.”
Falko
“Ik heb goed gekeken of hier ook mensen van verschillende afkomsten komen. Want bij ons in de Bijlmer is het ook divers en daar ben ik mee opgegroeid. Voor mij was dat heel erg belangrijk.”
Kayla
“Als je zoekt naar een school met aardige mensen, kinderen, leuke vakken zoals Latijn, kunst en technoscience, dan kan je wel hier komen.”
Chloë
“Je kan hier zoveel dingen doen, je hebt best veel keus. Naast alle lessen die je gewoon moet doen natuurlijk. Workshops, extra projecten, extra uitdaging bij sommige vakken.”
Samiwa
“Als je een beetje uitdaging wilt hebben, dan is dit echt een leuke school.”
Kaarel
“Als je het niet snapt, kan je naar Cygnusuur gaan, dan leggen ze het nog eens uit. En je hebt huiswerkklas, daar helpen ze je ook met alle vakken.
Mouni
“Nou, ik vind het gewoon een leuke school met leuke juffen en meesters en kinderen. Ze hebben veel workshops die te maken hebben met kunst en allemaal verschillende vakken met voor elk vak een andere docent, in elke les leer je weer een heel nieuw onderwerp.”
Gabrielle
“Bij Ad Astra Junior mag je je eigen project kiezen. Ik vind het fijn dat je zoveel keus hebt. Je mag ook gewoon creatief zijn.”
Dirk
“Op de basisschool werd ik wel veel gepest maar hier niet. Ik vind het hier wel echt fijn. Ik voel me hier ook echt thuis en ik heb het gevoel dat ik ook echt mezelf kan zijn. Niet dat ik me anders moet voordoen dan ik echt ben. Ik vind het echt een geweldige school, ik ben blij dat ik niet op een andere school zit.”
Mouni
“Ik vind dat er goed onderwijs gegeven wordt. Ik vind de leraren en de kinderen aardig, ik heb het hier best naar m’n zin. En ik vind het een mooi gebouw.”
Cass
“Ik ben naar de open dagen van wel 14 scholen geweest. Het voelde hier meteen goed. De mensen keken blij en deden aardig. Je hebt wel veel huiswerk.”
Lotte
“Ik vond het toch best een beetje spannend toen we het voorkeurslijstje definitief moesten invullen. Ik heb alle vijf gymnasia in Amsterdam bekeken, ik vond dit toch wel echt de leukste. En ook de manier van lesgeven hier.”
Fedja
“Ze maken de lessen heel erg levend, daardoor gaat het meer vanzelf. Levend Latijn is ook veel makkelijker dan normaal Latijn.”
Lieuwe
“Ik vind het heel leuk om Latijn te doen. En ik heb ook zin in Grieks volgend jaar. Ik hou van mythes en sagen, dat vind ik prachtig. Dit is een school vol verhalen.”
Dirk
“Ik vind het belangrijk welke vakken ze geven. En dat ze ook aan kunst doen, dat vind ik het leukste vak. De gangen en de lokalen zijn trouwens echt overzichtelijk hier. En er is een mooie, grote kantine.”
Eva
Cygnus Gymnasium
Vrolikstraat 8
1091 VG Amsterdam
Mailadres:
info@cygnusgymnasium.nl
Volg ons ook op Instagram:
cygnusgymnasium