Activiteiten - Kiezen wat je wilt

Op het Cygnus Gymnasium kun je naast schooltijd meedoen aan verschillende activiteiten om jezelf verder te ontwikkelen, zoals een kunstwerk maken, een taalcertificaat behalen of meedoen aan de debat- of schaakclub.
cygnus_kiezen_01.jpg cygnus_kiezen_02.jpg cygnus_kiezen_03.jpg cygnus_kiezen_04.jpg cygnus_kiezen_05.jpg cygnus_kiezen_06.jpg cygnus_kiezen_07.jpg cygnus_kiezen_08.jpg cygnus_kiezen_09.jpg cygnus_kiezen_10.jpg

UITPROBEREN

Ontdek wat je goed ligt of besteed extra tijd aan iets wat je graag doet. Dat kan op het Cygnus Gymnasium dankzij verschillende activiteiten naast schooltijd.

Keuzemodules jaar 1
Naast de vaste vakken in jaar 1 kun je een keuzemodule volgen vanaf de tweede helft van het jaar, zoals architectuur, psychologie, sterrenkunde of fotografie. Over alle keuzemodules krijg je een uitleg tijdens de eerste helft van jaar 1, zodat je een goede keuze kunt maken!

Muziek, toneel of opera
Op school kun je meedoen aan muziek- en toneelvoorstellingen. Zo organiseren we aan het begin van elk kalenderjaar de muziekavond Sound of Cygnus. Per mail krijg je bericht wanneer audities plaatsvinden. Op school zijn muziekstudio’s waar leerlingen kunnen repeteren.

Ook maken leerlingen jaarlijks een opera onder begeleiding van professionele operamedewerkers. Je kunt je aanmelden voor verschillende onderdelen, waaronder zang, acteren, scenario schrijven en techniek. Hou je mailbox in de gaten!

Een taal leren
Op het Cygnus kun je een internationaal taalcertificaat behalen. Zo hebben diverse leerlingen met hun taaldocent toegewerkt naar een certificaat voor Engels (Cambridge Certificate), Frans (DELF Scolaire) en Duits (Goethe-Zertifikat). Als er een andere taal dan Engels, Frans of Duits is waarvoor je graag een certificaat wilt halen, overleg dit dan met je mentor.

Vertaalwedstrijden
Leerlingen van het Cygnus strijden elk jaar mee in vertaalwedstrijden. Enkele leerlingen hebben zelfs de Juvenes Translatores gehaald, een bekende wedstrijd voor moderne talen waaraan leerlingen uit de hele Europese Unie meedoen. Praat met je taaldocent als je aan een vertaalwedstrijd wilt meedoen.

Ook is er een jaarlijkse vertaalwedstrijd voor de klassieke talen, Klassieke Olympiaden. Overleg met je docent als dit je wat lijkt.

Schaakcursussen
Schaakclub VAS bestaat al sinds 1822. Bij VAS kun je schaakcursussen volgen en meedoen aan competities. De schaakclub speelt elke donderdagavond op school vanaf 18:45 uur.
Daarnaast hebben we op het schoolplein een buiten schaakset staan. De sleutel van de kist, waar de stukken in opgeborgen zijn, kan opgehaald worden bij de conciërge.  

Meedoen aan de debatclub
Tijdens debatten leer je standpunten te onderbouwen en anderen te overtuigen met goede argumenten. Een nuttige vaardigheid voor de rest van je leven! Op de debatclub van het Cygnus kun je met andere leerlingen oefenen en deelnemen aan debatwedstrijden. Meld je aan via je mentor. Enkele leerlingen hebben in het verleden deelgenomen aan het European Youth Debating Competition.

Eigen project bij Ad Astra (junior)
Als je merkt dat je op school meer aankunt, kun je in jaar 1,2 en 3 binnen het verrijkingsproject Ad Astra inzicht krijgen in je eigen leerproces, zelf een kort onderzoek doen of aan een ander zelfgekozen project werken.

Colleges volgen op de universiteit
In de bovenbouw is het voor enkele leerlingen mogelijk om academische colleges te volgen bij onder meer de Vrije Universiteit Amsterdam, het Amsterdam University College en de Universiteit Leiden. Zo kun je ervaren hoe studeren en onderzoek doen aan de universiteit in hun werk gaan.

Olympiades bèta
Goed in een bètavak? Misschien wil je dan wel meedoen aan een van de landelijke of Europese wedstrijden, zoals de European Union Science Olympiad, een jaarlijkse wedstrijd voor biologie, schei- en natuurkunde. Overleg met je docent als je denkt dat dit iets voor je is.

Met je klas meedoen aan Aristeia
Al jarenlang is Aristeia een hoogtepunt van het schooljaar. Tijdens deze dagenlange wedstrijd strijden alle klassen tegen elkaar in diverse onderdelen, zoals een kennisquiz, sport of kunst. Elke klas kiest een eigen logo of outfit en bepaalt welke klasgenoten voor welk onderdeel de strijd aangaan.