Individuele Begeleiding

Alle leerlingen horen de kans te krijgen om het beste uit zichzelf te halen. Daarom geven onze docenten veel individuele feedback en heeft elke leerling een mentor. Je kunt hulp krijgen bij huiswerk en is er ondersteuning als je speciale leerbehoeften hebt.

MENTORAAT

Op het Cygnus Gymnasium hebben alle leerlingen een mentor, een docent met wie je kunt praten over hoe het op school of thuis gaat. Je staat er dus nooit alleen voor. In de eerste vier jaar heeft je hele klas dezelfde mentor. Dit is een docent bij wie je een vak volgt, maar bij wie het tijdens mentoruren gaat over bijvoorbeeld de sfeer in de klas, huiswerk plannen, doelen stellen, toetsen voorbereiden en schoolfeesten organiseren.

Vanaf klas 5 krijg je een persoonlijke mentor. Dat is een docent die je zelf uitkiest. Deze mentor kan je onder meer helpen bij het kiezen van een vervolgopleiding.

Leerlingmentoraat
In klas 1 hebben de meeste leerlingen vaak even tijd nodig om te wennen aan de nieuwe omgeving. Om je daarbij te helpen krijg je een leerlingmentor toegewezen. Dit is een leerling uit klas 4 die de weg op school goed kent en je graag helpt als je ergens tegenaan loopt.

HULP BIJ LEREN

Vind je sommige onderdelen van een vak lastig? Of lukt het je niet om je huiswerk op tijd af te krijgen? Op het Cygnus Gymnasium kun je onder meer meedoen aan het Cygnusuur, de huiswerkklas of individuele huiswerkbegeleiding.

Cygnusuur
Tijdens het Cygnusuur krijgen leerlingen uit jaar 1 en 2 aanvullend les in de kernvakken Nederlands, Grieks, Latijn en wiskunde. Lastige onderdelen worden dan met een docent nog eens herhaald en geoefend, zodat je de lesstof alsnog in de vingers krijgt. Het Cygnusuur is maandag en woensdag het 8e lesuur. Het lokaal en vak vind je in het lesrooster.  

Huiswerkklas
Elke dinsdag en vrijdagmiddag kunnen eerste en tweedeklassers, onder begeleiding, huiswerk op school maken. Er zijn geen kosten aan verbonden. Je geeft je op voor een periode waarin je aangeeft hoeveel uur je hier gebruik van wilt maken. Bovenbouwleerlingen kunnen je helpen als je vragen hebt. 
Daarnaast is het mogelijk om individuele huiswerkbegeleiding krijgen. Dit wordt aangeboden door een extern instituut. De huiswerkbegeleiding vindt plaats op school. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Informatie hierover kun je verkrijgen bij de mentor.

SPECIALE LEERBEHOEFTEN

Sommige leerlingen hebben een extra steuntje in de rug nodig, omdat ze bijvoorbeeld ADHD, ASS of dyslexie hebben. Meestal weten leerlingen dit al als ze bij ons op school komen, waardoor we direct samen kunnen kijken wat de beste ondersteuning is. Maar ook ontdekken leerlingen soms later dat ze extra hulp kunnen gebruiken. Ook dan kun je bij ons terecht. Ons dyslexiebeleid is terug te vinden op onze schoolwiki pagina (documenten).

Type ondersteuning
De extra ondersteuning kan per persoon verschillen. Niemand is immers hetzelfde. Sommige leerlingen zijn met enkele mentorgesprekken al geholpen, anderen volgen een training of krijgen specifieke begeleiding. Samen maken we een plan en geregeld kijken we of alles nog goed gaat. Ook je ouders nemen we hierin mee.

In ons Schoolondersteuningsprofiel (= SOP; te vinden op onze schoolwiki pagina - documenten) staat beschreven welke hulp de school precies biedt. Eigenlijk kan de school in de meeste gevallen wel helpen of adviseren. Af en toe zijn er uitzonderingen. Als dat zo is, proberen we die natuurlijk zo snel mogelijk te achterhalen, zodat we samen naar alternatieven kunnen gaan kijken, eventueel buiten de school.

Ons uitgangspunt is dat onze hulp jou als leerling echt verder moet helpen. Daarom bespreken we eerst goed waar je precies mee zit en houden we vervolgens zorgvuldig bij of de extra ondersteuning nog nodig is.

Contact
Meer weten over ondersteuning bij speciale leerbehoeften? Neem contact op met ons zorgteam.

“Ik had gewoon verwacht dat we alleen zware vakken zouden krijgen. Maar we hebben ook Ad Astra, kunst en muziek waarbij je lekker bezig bent. Ik ben niet heel goed met mijn handen of zo, maar ik vind het wel leuk.”
Ciske
“Het is een hele fijne sfeer en het is ook een hele veilige school. Ik ben altijd blij als ik hier ben.”
Mare
“Soms hebben we twee uur tussenuur omdat een leraar ziek is. Dan gaan we voetballen en dan doen ook de oudere leerlingen mee. Ja, dat is wel leuk.”
Ciske
“Ik vond het gebouw heel fijn. Niet de buitenkant maar wel vanbinnen. Het zijn fijne lokalen en er hangt wel een goede sfeer. Er de kantine is licht, groot en mooi met allemaal bankjes.”
Samiwa
“Ja, ik voelde me snel op mijn gemak. Ik was vooraf best zenuwachtig maar elke dag valt heel erg mee. De mensen zijn allemaal gewoon heel erg aardig.”
Leah
“Bij Frans leer je ook met gebaren. Niet gebarentaal maar voor bijna elk woord is er wel een gebaar. Dat vind ik heel erg fijn. Zo wordt het veel makkelijker.”
Kayla
“Het is leuk, vooral de sfeer. Ik heb veel vrienden, in de pauze gaan we vaak tafelvoetbal spelen.”
Falko
“Ik heb goed gekeken of hier ook mensen van verschillende afkomsten komen. Want bij ons in de Bijlmer is het ook divers en daar ben ik mee opgegroeid. Voor mij was dat heel erg belangrijk.”
Kayla
“Als je zoekt naar een school met aardige mensen, kinderen, leuke vakken zoals Latijn, kunst en technoscience, dan kan je wel hier komen.”
Chloë
“Je kan hier zoveel dingen doen, je hebt best veel keus. Naast alle lessen die je gewoon moet doen natuurlijk. Workshops, extra projecten, extra uitdaging bij sommige vakken.”
Samiwa
“Als je een beetje uitdaging wilt hebben, dan is dit echt een leuke school.”
Kaarel
“Als je het niet snapt, kan je naar Cygnusuur gaan, dan leggen ze het nog eens uit. En je hebt huiswerkklas, daar helpen ze je ook met alle vakken.
Mouni
“Nou, ik vind het gewoon een leuke school met leuke juffen en meesters en kinderen. Ze hebben veel workshops die te maken hebben met kunst en allemaal verschillende vakken met voor elk vak een andere docent, in elke les leer je weer een heel nieuw onderwerp.”
Gabrielle
“Bij Ad Astra Junior mag je je eigen project kiezen. Ik vind het fijn dat je zoveel keus hebt. Je mag ook gewoon creatief zijn.”
Dirk
“Op de basisschool werd ik wel veel gepest maar hier niet. Ik vind het hier wel echt fijn. Ik voel me hier ook echt thuis en ik heb het gevoel dat ik ook echt mezelf kan zijn. Niet dat ik me anders moet voordoen dan ik echt ben. Ik vind het echt een geweldige school, ik ben blij dat ik niet op een andere school zit.”
Mouni
“Ik vind dat er goed onderwijs gegeven wordt. Ik vind de leraren en de kinderen aardig, ik heb het hier best naar m’n zin. En ik vind het een mooi gebouw.”
Cass
“Ik ben naar de open dagen van wel 14 scholen geweest. Het voelde hier meteen goed. De mensen keken blij en deden aardig. Je hebt wel veel huiswerk.”
Lotte
“Ik vond het toch best een beetje spannend toen we het voorkeurslijstje definitief moesten invullen. Ik heb alle vijf gymnasia in Amsterdam bekeken, ik vond dit toch wel echt de leukste. En ook de manier van lesgeven hier.”
Fedja
“Ze maken de lessen heel erg levend, daardoor gaat het meer vanzelf. Levend Latijn is ook veel makkelijker dan normaal Latijn.”
Lieuwe
“Ik vind het heel leuk om Latijn te doen. En ik heb ook zin in Grieks volgend jaar. Ik hou van mythes en sagen, dat vind ik prachtig. Dit is een school vol verhalen.”
Dirk
“Ik vind het belangrijk welke vakken ze geven. En dat ze ook aan kunst doen, dat vind ik het leukste vak. De gangen en de lokalen zijn trouwens echt overzichtelijk hier. En er is een mooie, grote kantine.”
Eva
Cygnus Gymnasium
Vrolikstraat 8
1091 VG Amsterdam
Mailadres:
info@cygnusgymnasium.nl
Volg ons ook op Instagram:
cygnusgymnasium