ExtrA Uitdaging

Als je op een gymnasium zit, weet je al dat je goed kunt leren, ook al moet je er misschien hard voor werken. Vaak merken (hoog)begaafde leerlingen dat ze meer aankunnen en willen ze graag extra uitdaging. Dat kan op het Cygnus Gymnasium.

cygnus_uitdaging_01.jpg cygnus_uitdaging_02.jpg cygnus_uitdaging_03.jpg cygnus_uitdaging_04.jpg cygnus_uitdaging_05.jpg cygnus_uitdaging_06.jpg cygnus_uitdaging_07.jpg

Verdiepen en verbreden

Samen met je mentor en de verrijkingscoördinator kun je kijken hoe het onderwijs voor jou uitdagender kan. Het gaat er niet altijd zozeer om dat je méér doet, maar wel op een andere manier. Op het Cygnus kun je onder andere meedoen aan het verrijkingsprogramma Ad Astra. Ook kun je een extra vak volgen of aanvullende opdrachten krijgen.

Extra vak volgen
Het is mogelijk om in de bovenbouw een extra vak te volgen, zoals beeldende vormgeving, muziek, filosofie of NLT (natuur, leven en technologie). Zo kun je met een natuurprofiel bijvoorbeeld een kunstvak kiezen. Als je een maatschappijprofiel hebt, kun je een bètavak volgen, zoals natuurkunde. Overleg met je mentor als je twijfelt wat je het beste kunt doen.

Ad Astra (junior)

In jaar 1 kun je meedoen aan het verrijkingsprogramma Ad Astra Junior. Ad Astra Junior is ontwikkeld door docenten van het Cygnus Gymnasium om begaafde leerlingen uitdaging te bieden en inzicht te geven in hun eigen leerproces. We doen allerlei uitdagende spellen en opdrachten en werken aan een project. 

In jaar 2 en 3 kun je meedoen aan het verrijkingsprogramma Ad Astra. Je voert onder begeleiding van een docent een eigen project uit, zoals een boek schrijven, muziek componeren, het zonnestelsel op schaal namaken of een nieuw stadhuis ontwerpen.

Het verrijkingsprogramma is bedoeld voor leerlingen die merken dat ze meer aankunnen. In jaar 2 en/of 3 krijg je wekelijks twee lessen de tijd om aan je project te werken. Samen met een docent bedenk je wat je kunt gaan doen en hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Contact Ad Astra

Ad Astra vraagt om toewijding en doorzettingsvermogen, maar is vooral erg leuk. Als je wilt weten of Ad Astra iets voor jou is, overleg dan met je mentor.

“Ik had gewoon verwacht dat we alleen zware vakken zouden krijgen. Maar we hebben ook Ad Astra, kunst en muziek waarbij je lekker bezig bent. Ik ben niet heel goed met mijn handen of zo, maar ik vind het wel leuk.”
Ciske
“Het is een hele fijne sfeer en het is ook een hele veilige school. Ik ben altijd blij als ik hier ben.”
Mare
“Soms hebben we twee uur tussenuur omdat een leraar ziek is. Dan gaan we voetballen en dan doen ook de oudere leerlingen mee. Ja, dat is wel leuk.”
Ciske
“Ik vond het gebouw heel fijn. Niet de buitenkant maar wel vanbinnen. Het zijn fijne lokalen en er hangt wel een goede sfeer. Er de kantine is licht, groot en mooi met allemaal bankjes.”
Samiwa
“Ja, ik voelde me snel op mijn gemak. Ik was vooraf best zenuwachtig maar elke dag valt heel erg mee. De mensen zijn allemaal gewoon heel erg aardig.”
Leah
“Bij Frans leer je ook met gebaren. Niet gebarentaal maar voor bijna elk woord is er wel een gebaar. Dat vind ik heel erg fijn. Zo wordt het veel makkelijker.”
Kayla
“Het is leuk, vooral de sfeer. Ik heb veel vrienden, in de pauze gaan we vaak tafelvoetbal spelen.”
Falko
“Ik heb goed gekeken of hier ook mensen van verschillende afkomsten komen. Want bij ons in de Bijlmer is het ook divers en daar ben ik mee opgegroeid. Voor mij was dat heel erg belangrijk.”
Kayla
“Als je zoekt naar een school met aardige mensen, kinderen, leuke vakken zoals Latijn, kunst en technoscience, dan kan je wel hier komen.”
Chloë
“Je kan hier zoveel dingen doen, je hebt best veel keus. Naast alle lessen die je gewoon moet doen natuurlijk. Workshops, extra projecten, extra uitdaging bij sommige vakken.”
Samiwa
“Als je een beetje uitdaging wilt hebben, dan is dit echt een leuke school.”
Kaarel
“Als je het niet snapt, kan je naar Cygnusuur gaan, dan leggen ze het nog eens uit. En je hebt huiswerkklas, daar helpen ze je ook met alle vakken.
Mouni
“Nou, ik vind het gewoon een leuke school met leuke juffen en meesters en kinderen. Ze hebben veel workshops die te maken hebben met kunst en allemaal verschillende vakken met voor elk vak een andere docent, in elke les leer je weer een heel nieuw onderwerp.”
Gabrielle
“Bij Ad Astra Junior mag je je eigen project kiezen. Ik vind het fijn dat je zoveel keus hebt. Je mag ook gewoon creatief zijn.”
Dirk
“Op de basisschool werd ik wel veel gepest maar hier niet. Ik vind het hier wel echt fijn. Ik voel me hier ook echt thuis en ik heb het gevoel dat ik ook echt mezelf kan zijn. Niet dat ik me anders moet voordoen dan ik echt ben. Ik vind het echt een geweldige school, ik ben blij dat ik niet op een andere school zit.”
Mouni
“Ik vind dat er goed onderwijs gegeven wordt. Ik vind de leraren en de kinderen aardig, ik heb het hier best naar m’n zin. En ik vind het een mooi gebouw.”
Cass
“Ik ben naar de open dagen van wel 14 scholen geweest. Het voelde hier meteen goed. De mensen keken blij en deden aardig. Je hebt wel veel huiswerk.”
Lotte
“Ik vond het toch best een beetje spannend toen we het voorkeurslijstje definitief moesten invullen. Ik heb alle vijf gymnasia in Amsterdam bekeken, ik vond dit toch wel echt de leukste. En ook de manier van lesgeven hier.”
Fedja
“Ze maken de lessen heel erg levend, daardoor gaat het meer vanzelf. Levend Latijn is ook veel makkelijker dan normaal Latijn.”
Lieuwe
“Ik vind het heel leuk om Latijn te doen. En ik heb ook zin in Grieks volgend jaar. Ik hou van mythes en sagen, dat vind ik prachtig. Dit is een school vol verhalen.”
Dirk
“Ik vind het belangrijk welke vakken ze geven. En dat ze ook aan kunst doen, dat vind ik het leukste vak. De gangen en de lokalen zijn trouwens echt overzichtelijk hier. En er is een mooie, grote kantine.”
Eva
Cygnus Gymnasium
Vrolikstraat 8
1091 VG Amsterdam
Mailadres:
info@cygnusgymnasium.nl
Volg ons ook op Instagram:
cygnusgymnasium