Onze Leerlingen

De leerlingen van het Cygnus vormen een diverse mix. Ze vinden het belangrijk dat je op school jezelf kunt zijn en zijn blij dat er ruimte is om eigen interesses te volgen. School is natuurlijk soms hard werken, maar gelukkig staan ze er niet alleen voor.


‘Je krijgt op het Cygnus Gymnasium veel mogelijkheden om extra te worden uitgedaagd’

'Cygnus is een kleine school waardoor je makkelijk contact legt met leerlingen. Je leert naast je klasgenoten ook snel andere mensen kennen. Dat is heel erg fijn, want je komt van de basisschool en dan is alles anders en nieuw. Ik merkte meteen dat je je hier vrij voelt, niet zo streng als op andere scholen. Die vrijheid voel je doordat je ruimte krijgt om zelf te bepalen wat voor jouw project goed is zonder dat je meteen aan allerlei richtlijnen hoeft te houden. En ze bieden hier Ad Astra (https://www.cygnusgymnasium.nl/onze-school/Extra-uitdaging) waardoor je extra wordt uitgedaagd. Wat ik hier vooral heb geleerd is om zelfstandig aan de slag te gaan, zodat ik meer uit mezelf kan halen. Je kan voor een voldoende gaan, maar hier laten ze je vrij om zelf keuzes te maken waardoor je een hoger cijfer kan halen.'


Amber


‘Je mag hier anders zijn en dat voel en ervaar je’

'Wat me vooral aan deze school aanspreekt is dat je mag zijn wie je bent. De school is divers en dat je anders mag zijn voel en ervaar je ook. Technoscience en Latijn vind ik leuke vakken. Ik wil graag wetenschapper worden, maar ik weet nog niet precies waarin. Ik heb hier geleerd om te plannen, dat je bijvoorbeeld op tijd bij de volgende les bent. Dat helpt mij op weg naar mijn toekomst als wetenschapper.'


Dirk


‘Iedereen kan het hier goed met elkaar vinden’

'Ik had leuke verhalen over het Cygnus gehoord van leerlingen die al op deze school zitten; dat hier andere manieren worden gebruikt om iets te leren. Bv. hoe je Latijn en Frans leert. Je oefent o.a. door de taal veel te spreken en daardoor maak je een taal sneller eigen. Maar wat Cygnus echt bijzonder maakt is dat iedereen het hier goed met elkaar kan vinden en je weet wat je aan docenten hebt, ook omdat je elkaar goed kent.'


Kayen


‘In groep 7 ben ik al wezen kijken. Ik zag mezelf hier al helemaal rondlopen’
‘Eerst vond ik biologie leuk, nu Nederlands en geschiedenis. Ik vind het leuk als ik merk dat wat ik op school heb gehad, ook in praktijk voorkomt. Dat je iets op het nieuws hoort, wat ook bij geschiedenis was. Of laatst was ik een boek voor mijn lijst aan het lezen en toen zag ik er ineens dingen in waar we het ook bij Nederlands over hadden gehad.

Dat heb je niet bij alle vakken, zoals bij wiskunde. Als je een boom ziet, denk je niet: ah, x kwadraat! Wiskunde kan ook leuk zijn hoor, maar op een andere manier, bijvoorbeeld als je een som oplost en merkt dat je het goed kunt.

In groep 7 ben ik al op het Cygnus wezen kijken. Ik was helemaal overdonderd. Iedereen was zo aardig. De sfeer was heel fijn. Ik zag me hier al zelf al helemaal rondlopen. Dat had ik op andere scholen minder. Nu help ik soms bij open dagen. Veel kinderen in groep 8 vinden het lastig om een school te kiezen. Als ik ze iets kan aanraden, is het dit: ga af op wat je voelt. Veel scholen zijn goed, maar je moet je er ook thuis kunnen voelen.’

Leonie.

‘Ik ben blij dat ik op het Cygnus zit want hier kan je jezelf zijn’

'Het Cygnus is een fijne school, omdat iedereen aardig is en de school in een mooi gebouw zit. Deze school was niet mijn eerste keuze, maar stond op plek 2. Nu achteraf ben ik blij dat ik op het Cygnus terecht ben gekomen, omdat de sfeer zo goed is en het heel erg vertrouwd voelt. Je kan hier jezelf zijn. Later wil ik iets met muziek doen of met natuur en gaan onderzoeken. Ik heb op deze school al veel geleerd, bijvoorbeeld lengte en breedtegraden bij Aardrijkskunde. Dat had ik nog niet gehad op de basisschool. En ik hoop hier nog veel andere nieuwe dingen te gaan leren. Daar kijk ik naar uit.'

 
Samiwa

‘Hier staan docenten en medewerkers voor je klaar’

'Het leek mij leuk om Latijn en Grieks te doen en dat heb ik ook nodig voor wat ik later wil gaan studeren: Paleontologie. Wat het Cygnus speciaal maakt is dat je hier zo goed wordt begeleid door de docenten en op ze kan rekenen als ik bijvoorbeeld hulp nodig heb bij het maken van een som, een vraag heb over mijn huiswerk of bijvoorbeeld meer wil weten over een toets. Ze staan voor je klaar en zijn altijd bereikbaar. Ik heb al veel geleerd op het Cygnus. De Franse lessen bijvoorbeeld helpen me om beter te begrijpen wat de mensen in Frankrijk zeggen.'

Sohayb


‘Soms zijn de leerlingen een beetje gek, maar leuk gek. Je mag hier anders zijn’
‘Toen ik voor het eerst naar een bijeenkomst van Gender and Sexuality Alliance ging als tweedeklasser, was ik superzenuwachtig. Het was spannend, maar ook heel gezellig. Sinds vorig jaar ben ik voorzitter. We organiseren activiteiten waar iedereen welkom is, zoals feesten als Paarse Vrijdag. Op die dag moedigen we iedereen om paars aan te trekken. Dit jaar hebben we paarse polsbandjes uitgedeeld. Die waren superpopulair. We hadden muziek in de pauze, paarse lichtjes in de hal en een prijs voor beste paarse outfit. Voor alle docenten had ik een paars strikje gemaakt dat ze tijdens de les op konden doen.

Je hoeft niet gay te zijn om mee te doen aan de activiteiten van GSA. Als je vragen hebt of wilt praten, kun je bij ons terecht. Op school heerst een goede, inclusieve sfeer. De meeste mensen zijn open minded, typisch Amsterdams. Soms zijn ze een beetje gek, maar leuk gek. Je mag hier anders zijn.

Laatst is het gelukt om een genderneutraal toilet op de eerste verdieping van de school te krijgen. Van mij hoeven niet alle toiletten genderneutraal. Het gaat erom dat iedereen zich veilig kan voelen. Als je liever naar een vrouwen- of mannentoilet gaat, moet dat kunnen.’

Yvonne.


‘De keuze voor het Cygnus was het beste besluit in mijn leven’
‘Het Cygnus is een goede school. Als je hier net komt, hoef je niet bang te zijn voor de bovenbouwers. Iedereen is heel aardig. Ook de docenten.

Al vóór de open dag wist ik dat graag hierheen wilde, maar na de voorlichtingsbijeenkomst wist ik het zeker. Het Cygnus geeft je een ander gevoel dan andere scholen. Je bent hier veel actiever bezig met lesstof, waardoor de lessen leuker zijn.

Zo begin je bij Latijn op de meeste scholen direct met vertalen en woordjes leren. Bij ons niet. De docent spreekt ons vaak in het Latijn aan. Ik heb geleerd in het Latijn te zeggen hoe ik heet en waar ik woon. Ook kan ik vertellen over dingen die je thuis of buiten kunt doen.

Als we teksten lezen, is het belangrijk dat we begrijpen wat er staat. Vertalen komt daarna pas. Zo hebben we een verhaal gelezen over kinderen die naar school gaan en vervolgens besproken waar het over ging en wat de verschillen zijn met nu. Ik begrijp het Latijn hierdoor beter. Het komt meer tot leven.
Ik ben nog altijd blij dat ik voor het Cygnus heb gekozen. Het was het beste besluit in mijn leven.’

Aryan.
“Ik had gewoon verwacht dat we alleen zware vakken zouden krijgen. Maar we hebben ook Ad Astra, kunst en muziek waarbij je lekker bezig bent. Ik ben niet heel goed met mijn handen of zo, maar ik vind het wel leuk.”
Ciske
“Het is een hele fijne sfeer en het is ook een hele veilige school. Ik ben altijd blij als ik hier ben.”
Mare
“Soms hebben we twee uur tussenuur omdat een leraar ziek is. Dan gaan we voetballen en dan doen ook de oudere leerlingen mee. Ja, dat is wel leuk.”
Ciske
“Ik vond het gebouw heel fijn. Niet de buitenkant maar wel vanbinnen. Het zijn fijne lokalen en er hangt wel een goede sfeer. Er de kantine is licht, groot en mooi met allemaal bankjes.”
Samiwa
“Ja, ik voelde me snel op mijn gemak. Ik was vooraf best zenuwachtig maar elke dag valt heel erg mee. De mensen zijn allemaal gewoon heel erg aardig.”
Leah
“Bij Frans leer je ook met gebaren. Niet gebarentaal maar voor bijna elk woord is er wel een gebaar. Dat vind ik heel erg fijn. Zo wordt het veel makkelijker.”
Kayla
“Het is leuk, vooral de sfeer. Ik heb veel vrienden, in de pauze gaan we vaak tafelvoetbal spelen.”
Falko
“Ik heb goed gekeken of hier ook mensen van verschillende afkomsten komen. Want bij ons in de Bijlmer is het ook divers en daar ben ik mee opgegroeid. Voor mij was dat heel erg belangrijk.”
Kayla
“Als je zoekt naar een school met aardige mensen, kinderen, leuke vakken zoals Latijn, kunst en technoscience, dan kan je wel hier komen.”
Chloë
“Je kan hier zoveel dingen doen, je hebt best veel keus. Naast alle lessen die je gewoon moet doen natuurlijk. Workshops, extra projecten, extra uitdaging bij sommige vakken.”
Samiwa
“Als je een beetje uitdaging wilt hebben, dan is dit echt een leuke school.”
Kaarel
“Als je het niet snapt, kan je naar Cygnusuur gaan, dan leggen ze het nog eens uit. En je hebt huiswerkklas, daar helpen ze je ook met alle vakken.
Mouni
“Nou, ik vind het gewoon een leuke school met leuke juffen en meesters en kinderen. Ze hebben veel workshops die te maken hebben met kunst en allemaal verschillende vakken met voor elk vak een andere docent, in elke les leer je weer een heel nieuw onderwerp.”
Gabrielle
“Bij Ad Astra Junior mag je je eigen project kiezen. Ik vind het fijn dat je zoveel keus hebt. Je mag ook gewoon creatief zijn.”
Dirk
“Op de basisschool werd ik wel veel gepest maar hier niet. Ik vind het hier wel echt fijn. Ik voel me hier ook echt thuis en ik heb het gevoel dat ik ook echt mezelf kan zijn. Niet dat ik me anders moet voordoen dan ik echt ben. Ik vind het echt een geweldige school, ik ben blij dat ik niet op een andere school zit.”
Mouni
“Ik vind dat er goed onderwijs gegeven wordt. Ik vind de leraren en de kinderen aardig, ik heb het hier best naar m’n zin. En ik vind het een mooi gebouw.”
Cass
“Ik ben naar de open dagen van wel 14 scholen geweest. Het voelde hier meteen goed. De mensen keken blij en deden aardig. Je hebt wel veel huiswerk.”
Lotte
“Ik vond het toch best een beetje spannend toen we het voorkeurslijstje definitief moesten invullen. Ik heb alle vijf gymnasia in Amsterdam bekeken, ik vond dit toch wel echt de leukste. En ook de manier van lesgeven hier.”
Fedja
“Ze maken de lessen heel erg levend, daardoor gaat het meer vanzelf. Levend Latijn is ook veel makkelijker dan normaal Latijn.”
Lieuwe
“Ik vind het heel leuk om Latijn te doen. En ik heb ook zin in Grieks volgend jaar. Ik hou van mythes en sagen, dat vind ik prachtig. Dit is een school vol verhalen.”
Dirk
“Ik vind het belangrijk welke vakken ze geven. En dat ze ook aan kunst doen, dat vind ik het leukste vak. De gangen en de lokalen zijn trouwens echt overzichtelijk hier. En er is een mooie, grote kantine.”
Eva
Cygnus Gymnasium
Vrolikstraat 8
1091 VG Amsterdam
Mailadres:
info@cygnusgymnasium.nl
Volg ons ook op Instagram:
cygnusgymnasium