Media
  • dotherightthing
  • druk

Filmhuis 2

Afgelopen vrijdag was de eerste aflevering van het vernieuwde Filmhuis Cygnus, waarvoor leerlingen zich van tevoren moesten aanmelden. Deze minimale hobbel bleek een perfecte manier om een aandachtig publiek van echte filmliefhebbers bij elkaar te krijgen, die in alle rust en stilte konden genieten van twee zeer diverse films. De eerste, Do the right thing van regisseur Spike Lee, uit 1989, speelt zich af op een broeierige dag in een Brooklynse wijk. De sfeer is in eerste instantie ontspannen en gemoedelijk, maar steeds meer worden raciale spanningen voelbaar, die aan het eind van de dag op een gewelddadige manier tot uitbarsting komen. De dood van George Floyd, in 2020, laat zien hoe weinig de film van Lee aan actualiteit heeft ingeboet.

De tweede film, het Deense Druk (Drank) van regisseur Thomas Vinterberg, gaat over een groepje van vier ietwat uitgebluste leraren en een theorie dat mensen gemiddeld 0,5 promille te weinig alcohol in hun bloed zouden hebben om optimaal te functioneren. De leraren gaan de proef op de som nemen en zijn in eerste instantie enthousiast over het herwonnen zelfvertrouwen en plezier in hun werk dat ze krijgen. Wanneer ze daaruit afleiden dat een nog hoger percentage voor nog meer succes zal zorgen blijkt de praktijk weerbarstig.

Het zelf meegebrachte eten was weer even lekker als ongezond, de sfeer was puik en alle aanwezigen waren het erover eens: topfilms in de gezellige ambiance van ons eigen Cygnus. We zien alweer uit naar de volgende en laatste editie van dit schooljaar: vrijdag 14 april, met opnieuw twee diverse films om in je hart te sluiten.