Media
  • image

Zes zwaantjes naar 2e ronde Olympiade Latijn en Grieks

Begin november vond de eerste ronde plaats van de Klassieke Olympiaden, een inmiddels traditionele krachtmeting voor de beste gymnasiasten van Nederland. Zo'n 800 bovenbouw-leerlingen zetten hun tanden in Latijnse en Griekse teksten met vragen over inhoud, grammatica, mythologie en etymologie. De scores van zes Cygnus-kandidaten bleken zo goed dat ze in januari mogen deelnemen aan de 2e ronde waarin wordt gestreden om de finaleplaatsen, drie voor Latijn en drie voor Grieks.

In het verleden hebben Cygnus-leerlingen ook al meegestreden om het eremetaal: Jesse de Bruijn, Jasper Roosmale Nepveu en Ella Slot. Die laatste, thans student klassieke talen aan de UvA, heeft zelfs twee keer de beker voor Grieks veroverd.

Vorig jaar zat onze Naomi Babeliowsky met een 4e plek na de 2e ronde dichtbij een plek in de finale Latijn. Nu staat ze met haar meest recente score (slechts één fout!) zelfs voorlopig eerste in de landelijke ranglijst. Dat belooft dus wat. Zeker omdat Naomi óók voor Grieks is doorgestoten naar de 2e ronde.

Marieke de Weerd en Rayyaan Afifi vergezellen haar in januari bij het strijden om een finaleplek Latijn. Hiervoor bestuderen zij de komende weken een passage van Horatius.

Bij Grieks gaat het verder om Daniélla-Izabell Proshak, Ief Selders en Niels Noltes. Stuk voor stuk examinandi, behalve laatstgenoemde. Niels zit pas in het vierde leerjaar van ons zwanennest. Ook hij kreeg een aantal weken terug een stuk Plato voorgeschoteld. Volgende uitdaging wordt de komediedichter Aristophanes. Niet gemakkelijk. Dús leuk. ;-)

Er was nog een dozijn andere zwanen die soms op maar een enkel punt de benodigde score voor de 2e ronde net niet haalden. Zij krijgen nóg een kans om te laten zien wat ze waard zijn bij een andere wedstrijd begin februari, de vertaalwedstrijd voor Amsterdamse gymnasiasten. Een iets ander soort wedstrijd, puur gericht op (ongezien) vertalen. Maar ook daar hebben Cygnianen zich in voorgaande jaren niet onbetuigd gelaten. Vorig jaar moesten we de wisselbeker Grieks weer inleveren, maar werd het Latijnse goud geprolongeerd. Het Vossius en het Barlaeus zullen er alles aan doen om die successen te doen vergeten... Maar genoeg hierover.

De aandacht en energie moeten toch echt eerst naar die 2e ronde Klassieke Olympiaden. Tussen al het schoolwerk door. Want daar willen deze zes toppers natuurlijk ook excelleren.

De Cygnus-classici roepen wel alvast in koor: Hoezee en hulde!