Media
  • image

Zes zwaantjes naar 2e ronde Olympiade Latijn en Grieks

Begin november vond de eerste ronde plaats van de Klassieke Olympiaden, een inmiddels traditionele krachtmeting voor de beste gymnasiasten van Nederland. Zo'n 800 bovenbouw-leerlingen zetten hun tanden in Latijnse en Griekse teksten met vragen over inhoud, grammatica, mythologie en etymologie. De scores van zes Cygnus-kandidaten bleken zo goed dat ze in januari mogen deelnemen aan de 2e ronde waarin wordt gestreden om de finaleplaatsen, drie voor Latijn en drie voor Grieks.

In het verleden hebben Cygnus-leerlingen ook al meegestreden om het eremetaal: Jesse de Bruijn, Jasper Roosmale Nepveu en Ella Slot. Die laatste, thans student klassieke talen aan de UvA, heeft zelfs twee keer de beker voor Grieks veroverd.

Vorig jaar zat onze Naomi Babeliowsky met een 4e plek na de 2e ronde dichtbij een plek in de finale Latijn. Nu staat ze met haar meest recente score (slechts één fout!) zelfs voorlopig eerste in de landelijke ranglijst. Dat belooft dus wat. Zeker omdat Naomi óók voor Grieks is doorgestoten naar de 2e ronde.

Marieke de Weerd en Rayyaan Afifi vergezellen haar in januari bij het strijden om een finaleplek Latijn. Hiervoor bestuderen zij de komende weken een passage van Horatius.

Bij Grieks gaat het verder om Daniélla-Izabell Proshak, Ief Selders en Niels Noltes. Stuk voor stuk examinandi, behalve laatstgenoemde. Niels zit pas in het vierde leerjaar van ons zwanennest. Ook hij kreeg een aantal weken terug een stuk Plato voorgeschoteld. Volgende uitdaging wordt de komediedichter Aristophanes. Niet gemakkelijk. Dús leuk. ;-)

Er was nog een dozijn andere zwanen die soms op maar een enkel punt de benodigde score voor de 2e ronde net niet haalden. Zij krijgen nóg een kans om te laten zien wat ze waard zijn bij een andere wedstrijd begin februari, de vertaalwedstrijd voor Amsterdamse gymnasiasten. Een iets ander soort wedstrijd, puur gericht op (ongezien) vertalen. Maar ook daar hebben Cygnianen zich in voorgaande jaren niet onbetuigd gelaten. Vorig jaar moesten we de wisselbeker Grieks weer inleveren, maar werd het Latijnse goud geprolongeerd. Het Vossius en het Barlaeus zullen er alles aan doen om die successen te doen vergeten... Maar genoeg hierover.

De aandacht en energie moeten toch echt eerst naar die 2e ronde Klassieke Olympiaden. Tussen al het schoolwerk door. Want daar willen deze zes toppers natuurlijk ook excelleren.

De Cygnus-classici roepen wel alvast in koor: Hoezee en hulde!
“Ik had gewoon verwacht dat we alleen zware vakken zouden krijgen. Maar we hebben ook Ad Astra, kunst en muziek waarbij je lekker bezig bent. Ik ben niet heel goed met mijn handen of zo, maar ik vind het wel leuk.”
Ciske
“Het is een hele fijne sfeer en het is ook een hele veilige school. Ik ben altijd blij als ik hier ben.”
Mare
“Soms hebben we twee uur tussenuur omdat een leraar ziek is. Dan gaan we voetballen en dan doen ook de oudere leerlingen mee. Ja, dat is wel leuk.”
Ciske
“Ik vond het gebouw heel fijn. Niet de buitenkant maar wel vanbinnen. Het zijn fijne lokalen en er hangt wel een goede sfeer. Er de kantine is licht, groot en mooi met allemaal bankjes.”
Samiwa
“Ja, ik voelde me snel op mijn gemak. Ik was vooraf best zenuwachtig maar elke dag valt heel erg mee. De mensen zijn allemaal gewoon heel erg aardig.”
Leah
“Bij Frans leer je ook met gebaren. Niet gebarentaal maar voor bijna elk woord is er wel een gebaar. Dat vind ik heel erg fijn. Zo wordt het veel makkelijker.”
Kayla
“Het is leuk, vooral de sfeer. Ik heb veel vrienden, in de pauze gaan we vaak tafelvoetbal spelen.”
Falko
“Ik heb goed gekeken of hier ook mensen van verschillende afkomsten komen. Want bij ons in de Bijlmer is het ook divers en daar ben ik mee opgegroeid. Voor mij was dat heel erg belangrijk.”
Kayla
“Als je zoekt naar een school met aardige mensen, kinderen, leuke vakken zoals Latijn, kunst en technoscience, dan kan je wel hier komen.”
Chloë
“Je kan hier zoveel dingen doen, je hebt best veel keus. Naast alle lessen die je gewoon moet doen natuurlijk. Workshops, extra projecten, extra uitdaging bij sommige vakken.”
Samiwa
“Als je een beetje uitdaging wilt hebben, dan is dit echt een leuke school.”
Kaarel
“Als je het niet snapt, kan je naar Cygnusuur gaan, dan leggen ze het nog eens uit. En je hebt huiswerkklas, daar helpen ze je ook met alle vakken.
Mouni
“Nou, ik vind het gewoon een leuke school met leuke juffen en meesters en kinderen. Ze hebben veel workshops die te maken hebben met kunst en allemaal verschillende vakken met voor elk vak een andere docent, in elke les leer je weer een heel nieuw onderwerp.”
Gabrielle
“Bij Ad Astra Junior mag je je eigen project kiezen. Ik vind het fijn dat je zoveel keus hebt. Je mag ook gewoon creatief zijn.”
Dirk
“Op de basisschool werd ik wel veel gepest maar hier niet. Ik vind het hier wel echt fijn. Ik voel me hier ook echt thuis en ik heb het gevoel dat ik ook echt mezelf kan zijn. Niet dat ik me anders moet voordoen dan ik echt ben. Ik vind het echt een geweldige school, ik ben blij dat ik niet op een andere school zit.”
Mouni
“Ik vind dat er goed onderwijs gegeven wordt. Ik vind de leraren en de kinderen aardig, ik heb het hier best naar m’n zin. En ik vind het een mooi gebouw.”
Cass
“Ik ben naar de open dagen van wel 14 scholen geweest. Het voelde hier meteen goed. De mensen keken blij en deden aardig. Je hebt wel veel huiswerk.”
Lotte
“Ik vond het toch best een beetje spannend toen we het voorkeurslijstje definitief moesten invullen. Ik heb alle vijf gymnasia in Amsterdam bekeken, ik vond dit toch wel echt de leukste. En ook de manier van lesgeven hier.”
Fedja
“Ze maken de lessen heel erg levend, daardoor gaat het meer vanzelf. Levend Latijn is ook veel makkelijker dan normaal Latijn.”
Lieuwe
“Ik vind het heel leuk om Latijn te doen. En ik heb ook zin in Grieks volgend jaar. Ik hou van mythes en sagen, dat vind ik prachtig. Dit is een school vol verhalen.”
Dirk
“Ik vind het belangrijk welke vakken ze geven. En dat ze ook aan kunst doen, dat vind ik het leukste vak. De gangen en de lokalen zijn trouwens echt overzichtelijk hier. En er is een mooie, grote kantine.”
Eva
Cygnus Gymnasium
Vrolikstraat 8
1091 VG Amsterdam
Volg ons ook op Instagram:
cygnusgymnasium