Media
  • image
  • IVEKKR~1
  • LXK1F0~1
  • KYRC_9~1

Een schitterend bos

Na een geslaagde try-out op dinsdagmiddag beleefde onze eigen opera Een Bos van Glas ‘s avonds een spetterende première, waarin zang, dans en spel begeleid werden door een toporkest en een betoverende belichting. De aula zat elke avond stampvol met leerlingen, familieleden, docenten alsook flink wat oud-leerlingen, die voor de gelegenheid graag weer naar het Cygnus terugkwamen.

Hoe zwaar de bevalling ook was geweest, tijdens de voorstellingen lieten de leerlingen horen en zien hoeveel ze tijdens het lange afgelopen jaar hebben geleerd en hoezeer ze er met elkaar een geheel van weten te maken. In drie kwartier trok een verhaal voorbij over de last van te veel eisen, de verlokkingen van een geheimzinnig bos en een belofte van vrijheid, en de conclusie dat een dreigende toekomst niemand hoeft te beletten zijn dromen na te jagen.

De zangers en dansers lieten overtuigend zien waarom regisseur Marcel Sijm, geassisteerd door oud-leerling Leeuw van Moerkerken, zoveel tijd en energie in deze opera heeft gestoken. Stralend en vol zelfvertrouwen vulden onze leerlingen de tot glazen bos omgetoverde gymzaal. En het orkest, onder leiding van dirigent Britton Vincent, begeleidde met het grootste gemak de bewerkingen van beroemde aria’s, duetten en koorstukken van Prokofjev, Brahms, Mozart, Puccini, Schubert, Rossini, Puccini, Tsjaikovski Grieg, Elgar én de beroemde titelsong van de musical Fame waarop het verhaal werd verteld.

Last but not least waren het de prachtige decors, kostuums, vele honderden post-its en tal van andere visuele vondsten van Femke Heerma van Voss, Fela Proper, Claire Fons en Devrim Cölkusu die ervoor gezorgd hebben dat Een Bos van Glas voor iedereen een onvergetelijke opera-ervaring is geworden.

Een Bos van Glas is het Cygnus op zijn best!
“Ik had gewoon verwacht dat we alleen zware vakken zouden krijgen. Maar we hebben ook Ad Astra, kunst en muziek waarbij je lekker bezig bent. Ik ben niet heel goed met mijn handen of zo, maar ik vind het wel leuk.”
Ciske
“Het is een hele fijne sfeer en het is ook een hele veilige school. Ik ben altijd blij als ik hier ben.”
Mare
“Soms hebben we twee uur tussenuur omdat een leraar ziek is. Dan gaan we voetballen en dan doen ook de oudere leerlingen mee. Ja, dat is wel leuk.”
Ciske
“Ik vond het gebouw heel fijn. Niet de buitenkant maar wel vanbinnen. Het zijn fijne lokalen en er hangt wel een goede sfeer. Er de kantine is licht, groot en mooi met allemaal bankjes.”
Samiwa
“Ja, ik voelde me snel op mijn gemak. Ik was vooraf best zenuwachtig maar elke dag valt heel erg mee. De mensen zijn allemaal gewoon heel erg aardig.”
Leah
“Bij Frans leer je ook met gebaren. Niet gebarentaal maar voor bijna elk woord is er wel een gebaar. Dat vind ik heel erg fijn. Zo wordt het veel makkelijker.”
Kayla
“Het is leuk, vooral de sfeer. Ik heb veel vrienden, in de pauze gaan we vaak tafelvoetbal spelen.”
Falko
“Ik heb goed gekeken of hier ook mensen van verschillende afkomsten komen. Want bij ons in de Bijlmer is het ook divers en daar ben ik mee opgegroeid. Voor mij was dat heel erg belangrijk.”
Kayla
“Als je zoekt naar een school met aardige mensen, kinderen, leuke vakken zoals Latijn, kunst en technoscience, dan kan je wel hier komen.”
Chloë
“Je kan hier zoveel dingen doen, je hebt best veel keus. Naast alle lessen die je gewoon moet doen natuurlijk. Workshops, extra projecten, extra uitdaging bij sommige vakken.”
Samiwa
“Als je een beetje uitdaging wilt hebben, dan is dit echt een leuke school.”
Kaarel
“Als je het niet snapt, kan je naar Cygnusuur gaan, dan leggen ze het nog eens uit. En je hebt huiswerkklas, daar helpen ze je ook met alle vakken.
Mouni
“Nou, ik vind het gewoon een leuke school met leuke juffen en meesters en kinderen. Ze hebben veel workshops die te maken hebben met kunst En allemaal verschillende vakken met voor elk vak een andere docent, ik elke les leer je weer een heel nieuw onderwerp.”
Gabrielle
“Bij Ad Astra Junior mag je je eigen project kiezen. Ik vind het fijn dat je zoveel keus hebt. Je mag ook gewoon creatief zijn.”
Dirk
“Op de basisschool werd ik wel veel gepest maar hier niet. Ik vind het hier wel echt fijn. Ik voel me hier ook echt thuis en ik heb het gevoel dat ik ook echt mezelf kan zijn. Niet dat ik me anders moet voordoen dan ik echt ben. Ik vind het echt een geweldige school, ik ben blij dat ik niet op een andere school zit.”
Mouni
“Ik vind dat er goed onderwijs gegeven wordt. Ik vind de leraren en de kinderen aardig, ik heb het hier best naar m’n zin. En ik vind het een mooi gebouw.”
Cass
“Ik ben naar de open dagen van wel 14 scholen geweest. Het voelde hier meteen goed. De mensen keken blij en deden aardig. Je hebt wel veel huiswerk.”
Lotte
“Ik vond het toch best een beetje spannend toen we het voorkeurslijstje definitief moesten invullen. Ik heb alle vijf gymnasia in Amsterdam bekeken, ik vond dit toch wel echt de leukste. En ook de manier van lesgeven hier.”
Fedja
“Ze maken de lessen heel erg levend, daardoor gaat het meer vanzelf. Levend Latijn is ook veel makkelijker dan normaal Latijn.”
Lieuwe
“Ik vind het heel leuk om Latijn te doen. En ik heb ook zin in Grieks volgend jaar. Ik hou van mythes en sagen, dat vind ik prachtig. Dit is een school vol verhalen.”
Dirk
“Ik vind het belangrijk welke vakken ze geven. En dat ze ook aan kunst doen, dat vind ik het leukste vak. De gangen en de lokalen zijn trouwens echt overzichtelijk hier. En er is een mooie, grote kantine.”
Eva
Cygnus Gymnasium
Vrolikstraat 8
1091 VG Amsterdam
Volg ons ook op Instagram:
cygnusgymnasium