Media
  • 4OGMGO~1
  • JG2_HD~1
  • X53U5Q~1

Over drie bekers, één naam en kansen voor anderen

Nog niet zo lang geleden stonden er in de docentenkamer van het Cygnus drie glimmende bekers. Bekers die vorig schooljaar waren binnengesleept door Cygnianen met bijzondere kwaliteiten op klassiek gebied. In twee daarvan was dezelfde naam gegraveerd: Ella Slot.

Hoe kwamen die bekers daar? Het begin van dat verhaal speelt zich af in pre-coronaire tijden. In januari 2020 werd de jaarlijkse vertaalwedstrijd Latijn en Grieks gehouden voor de leerlingen van de hoofdstedelijke gymnasia. Bij Latijn was het podium geheel gevuld met Cygnus-sterren. (En opeens keken de classici van de andere gymnasia iets anders naar dat rare Levend Latijn...) Het Latijnse Goud ging naar Flore Snelder en de twee zilveren plakken naar Janko Wiebenga en Ella Slot. Drie Cygnianen! Joechei!

Beker nummer één was dus voor Flore. Bij de wedstrijd Grieks pakte Ella toen zelf het goud, de tweede beker dus, en hadden Ignatianen, Vossianen, Barlaeanen en Vierden het nakijken. De derde beker was ook voor Ella toen zij in juni 2020 bij de (toen online) finale van de landelijke Olympiade Grieks ook de winnaar bleek.

Die derde beker moest onlangs weer worden teruggestuurd naar de organisatie van de Olympiade omdat er ook dit voorjaar weer een nieuwe naam van een prijswinnaar in gegraveerd zou moeten worden. En toen stonden er dus nog maar twee bekers in de Cygnus-docentenkamer...

Op zaterdag 10 april 2021 was het zover: na twee landelijke voorrondes de finale van de Olympiade Grieks. Wederom met als juryleden Hugo Koning en Casper de Jonge van de Universiteit Leiden en alweer de 2e editie via Zoom. En... óók weer met als winnaar onze eigen Ella Slot. Hoezee!

Beker nummer drie keert dus binnenkort terug naar zijn vertrouwde plek op het Cygnus met daarin gegraveerd een bekende naam: Ella Slot. Ella rondt op dit moment haar examens op het Cygnus af en zal dus na de zomer niet meer deelnemen aan scholierenwedstrijden. Andere gymnasiasten in Amsterdam en de rest van het land maken komend schooljaar dus ook weer eens kans op eremetaal.Op de foto's Flore en Ella met hun bekers eind januari 2020 en de Zoom-finale Olympiade Grieks van april 2021.