Media
  • GUFTZW~1

EYP

Dit jaar hebben zesdeklassers Hamza Yusuf en Hadiqa Yousaf, vijfdeklassers Paula Vermaas en Mare de Vries en vierdeklassers Abital Gomperts, Juliëtte Kok, Imme Bosman en Anna van Dijk het Cygnus vertegenwoordigd bij de evenementen van het EYP.

Het EYP staat voor het European Youth Parliament. De Nederlandse tak bestaat sinds 1998. EYP staat voor European Youth Parliament, waarvan de Nederlandse tak sinds 1998 bestaat. Tussen oktober en januari zijn er "Regionale selectieconferenties", waar de deelnemers (in schooldelegaties van acht leerlingen uit de bovenbouw) alle programmaonderdelen van EYP in één weekeinde meemaken. De commissies schrijven een deel van een resolutie en debatteren daarover op de algemene vergadering op de tweede dag. Na deelname aan zo'n regionale conferentie mogen deelnemers, ongeacht het selectieresultaat, zich aanmelden als deelnemer of vrijwilliger bij evenementen in het netwerk en in Nederland. Een jurypanel bij de regionale conferentie maakt een selectie van geschikte deelnemers voor de nationale ronde ("Nationale selectieconferentie") enkele maanden later; die zou dit jaar van 12 tot en met 15 maart plaatsvinden in Breda, maar was vanwege corona volledig online.

Zowel vorig jaar als dit jaar deed de Cygnusdelegatie het erg goed en mocht ze door naar de landelijke conferentie. Vorig jaar zou de delegatie zelfs naar een conferentie in Italië gaan, maar toen gooide Corona al roet in het eten. Dit jaar was er ook nog een overlap van de nationale ronde met de toetsweek, reden waarom een paar delegatieleden die ronde aan zich voorbij lieten gaan. Desalniettemin heeft de delegatie ook dit jaar weer laten zien hoeveel retorisch en maatschappelijk betrokken talent er op het Cygnus rondloopt, al lijkt dat steeds minder bij jongens te vinden.

De kwaliteit van de Cygnusdelegaties is niet alleen zo hoog vanwege de talenten van de individuele leden maar ook van hun voorgangers, die elk jaar uitmuntende trainers blijken.
“Ik had gewoon verwacht dat we alleen zware vakken zouden krijgen. Maar we hebben ook Ad Astra, kunst en muziek waarbij je lekker bezig bent. Ik ben niet heel goed met mijn handen of zo, maar ik vind het wel leuk.”
Ciske
“Het is een hele fijne sfeer en het is ook een hele veilige school. Ik ben altijd blij als ik hier ben.”
Mare
“Soms hebben we twee uur tussenuur omdat een leraar ziek is. Dan gaan we voetballen en dan doen ook de oudere leerlingen mee. Ja, dat is wel leuk.”
Ciske
“Ik vond het gebouw heel fijn. Niet de buitenkant maar wel vanbinnen. Het zijn fijne lokalen en er hangt wel een goede sfeer. Er de kantine is licht, groot en mooi met allemaal bankjes.”
Samiwa
“Ja, ik voelde me snel op mijn gemak. Ik was vooraf best zenuwachtig maar elke dag valt heel erg mee. De mensen zijn allemaal gewoon heel erg aardig.”
Leah
“Bij Frans leer je ook met gebaren. Niet gebarentaal maar voor bijna elk woord is er wel een gebaar. Dat vind ik heel erg fijn. Zo wordt het veel makkelijker.”
Kayla
“Het is leuk, vooral de sfeer. Ik heb veel vrienden, in de pauze gaan we vaak tafelvoetbal spelen.”
Falko
“Ik heb goed gekeken of hier ook mensen van verschillende afkomsten komen. Want bij ons in de Bijlmer is het ook divers en daar ben ik mee opgegroeid. Voor mij was dat heel erg belangrijk.”
Kayla
“Als je zoekt naar een school met aardige mensen, kinderen, leuke vakken zoals Latijn, kunst en technoscience, dan kan je wel hier komen.”
Chloë
“Je kan hier zoveel dingen doen, je hebt best veel keus. Naast alle lessen die je gewoon moet doen natuurlijk. Workshops, extra projecten, extra uitdaging bij sommige vakken.”
Samiwa
“Als je een beetje uitdaging wilt hebben, dan is dit echt een leuke school.”
Kaarel
“Als je het niet snapt, kan je naar Cygnusuur gaan, dan leggen ze het nog eens uit. En je hebt huiswerkklas, daar helpen ze je ook met alle vakken.
Mouni
“Nou, ik vind het gewoon een leuke school met leuke juffen en meesters en kinderen. Ze hebben veel workshops die te maken hebben met kunst en allemaal verschillende vakken met voor elk vak een andere docent, in elke les leer je weer een heel nieuw onderwerp.”
Gabrielle
“Bij Ad Astra Junior mag je je eigen project kiezen. Ik vind het fijn dat je zoveel keus hebt. Je mag ook gewoon creatief zijn.”
Dirk
“Op de basisschool werd ik wel veel gepest maar hier niet. Ik vind het hier wel echt fijn. Ik voel me hier ook echt thuis en ik heb het gevoel dat ik ook echt mezelf kan zijn. Niet dat ik me anders moet voordoen dan ik echt ben. Ik vind het echt een geweldige school, ik ben blij dat ik niet op een andere school zit.”
Mouni
“Ik vind dat er goed onderwijs gegeven wordt. Ik vind de leraren en de kinderen aardig, ik heb het hier best naar m’n zin. En ik vind het een mooi gebouw.”
Cass
“Ik ben naar de open dagen van wel 14 scholen geweest. Het voelde hier meteen goed. De mensen keken blij en deden aardig. Je hebt wel veel huiswerk.”
Lotte
“Ik vond het toch best een beetje spannend toen we het voorkeurslijstje definitief moesten invullen. Ik heb alle vijf gymnasia in Amsterdam bekeken, ik vond dit toch wel echt de leukste. En ook de manier van lesgeven hier.”
Fedja
“Ze maken de lessen heel erg levend, daardoor gaat het meer vanzelf. Levend Latijn is ook veel makkelijker dan normaal Latijn.”
Lieuwe
“Ik vind het heel leuk om Latijn te doen. En ik heb ook zin in Grieks volgend jaar. Ik hou van mythes en sagen, dat vind ik prachtig. Dit is een school vol verhalen.”
Dirk
“Ik vind het belangrijk welke vakken ze geven. En dat ze ook aan kunst doen, dat vind ik het leukste vak. De gangen en de lokalen zijn trouwens echt overzichtelijk hier. En er is een mooie, grote kantine.”
Eva
Cygnus Gymnasium
Vrolikstraat 8
1091 VG Amsterdam
Volg ons ook op Instagram:
cygnusgymnasium