Media
  • FHAZIR~1
  • FHCVW_~1
  • H1T39S~1

Onze nieuwe lasersnijder is er!

Vorig jaar zijn we op school gestart met maak-onderwijs. Want als je denkt dat we op dit gymnasium alleen maar met onze neus in de boeken zitten, dan heb je het mis!

Gert Bos, onze docent klassieke talen, bood de keuzemodule Fablab aan waarin digitaal fabriceren centraal stond. Met 15 eersteklassers hebben we gewerkt met 3D-printers, lasersnijders en vinylsnijders. Omdat we die machines niet zelf hadden, werkten we samen met Maakplaats 021 van de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

Dit jaar bieden we de keuzemodule weer aan maar zullen we werken met eigen machines! We kregen vorige maand al nieuwe 3D-printers en sinds maandag ook een kei van een lasersnijder. De ontwerper van de machine, van het bedrijf FabCreator, kwam hem zelf bezorgen. Op de foto's kan je zien hoe cool dit apparaat is! En ook dat het nog niet makkelijk was het naar boven te krijgen.

We treffen voorbereidingen om het maken op het Cygnus een ambitieuzer vervolg te geven. Docenten van klassieke talen, natuurkunde en techniek werken aan een nieuw techniekvak voor de eersteklas waarin de klassieke cultuur en moderne technologie samenkomen. Ook dan staat digitaal fabriceren op het programma. Toekomende eerstejaars van het Cygnus zullen volgend jaar gaan werken met deze nieuwe FabCorePlus.

De machine is voor de hele school. Iedereen met een creatief plan om het te gebruiken kan zich melden bij het technieklokaal en overleggen of we zijn of haar ontwerp gaan uitwerken. Het geeft veel plezier een hele nieuwe machine te krijgen en die op een gymnasium met z'n allen te verkennen.

Als we straks mooie dingen hebben gemaakt, zullen we die werkstukken zeker delen op de website!