De Amsterdamsche Schooltijd
Lieve Lara,

Lange tijd hoorde jij zooo bij het hart van de Amsterdamsche School! En in het mijne ben je altijd blijven zitten. Uitbehandeld. Wat een afschuwelijke diagnose. Bij jou horen hele andere uitwoorden, zoals uiterst betrokken, uitermate gepassioneerd, uitstekende mentor, uitdagen, uitproberen, uiten en uitvliegen om maar een greep te doen!

Een van mijn leukste herinneringen aan jou is het moment waarop je naar de 5e gestormd kwam. Je klapte herhaaldelijk dubbel en liet je haar wanhopig zwiepen, terwijl je 'o neeeee, o neeeeee, o neeeeeeeeee!' uitriep. Iedere keer waarop je je realiseerde wat je had gedaan, maakte je weer die vertwijfelde buiging. Het duurde even voordat je me kon vertellen wat er was gebeurd. Je had een licht pinnige mail over een ouder naar mij willen doorsturen, maar had deze per ongeluk in reply naar de ouder in kwestie gestuurd. Betreffende vader pakte het echter heel sportief op en gaf ruiterlijk toe dat hij inderdaad wel eens een veeleisende *&4%2! kon zijn, haha! Je enorme betrokkenheid bij zijn zoon maakte natuurlijk dat hij erom kon lachen. En zo bleek deze actie toch niet het einde van de wereld - een tijdelijk overtuiging die je op de 5e zo mooi verbeeldde.

Uitbehandeld. Ik wens jou, je gezin en andere dierbaren in deze onvoorstelbare tijd wat zo lastig in woorden te vatten is - liefde & kracht, warmte & troost. En plezier. 

De wereld gaat leger zijn zonder jou, lieve Lara, maar je hebt zoveel krachtzaadjes geplant in de harten van zovelen. Jij bent nog laaaaang niet uitgebloeid.

Gwen
Lieve Lara

Lieve Lara, 

 

Dankjewel voor het mooie bericht, ik zou willen dat het nieuws erin anders was geweest. Ik twijfel er niet aan dat dit een hele mooie verzameling aan herinnering wordt omdat heel veel mensen denk ik ontzettend fijne en mooie herinneringen aan jou hebben. Je schrijft dat je ons hebt kunnen zien struikelen en weer zien opstaan. Wat ik me goed kan herinneren is dat je mij wel een flinke zet hebt gegeven richting dat weer opstaan. Dankjewel daarvoor. Jij hielp me zekerder over mezelf te zijn en dingen met overgave te durven doen. Je enthousiasme en scherpte werken aanstekelijk. Mensen, zowel leerlingen als leraren, bloeien op om je heen. Dankjewel voor jou. 

 

Liefs en sterkte aan de mensen die je missen, 

Yvette

Lieve Lara
Beste mevrouw Clarkson,

Ik vind het heel naar dat u zo ziek bent en niet meer behandeld kan worden. U bent altijd super opgewekt en vrolijk en was altijd wel in voor een grapje en gek doen, een super mooie eigenschap! Dat maakte de lessen altijd leuk. Ik vind het dus ook fijn dat ik les van u heb gehad. Heel veel sterkte voor u en de familie!

Milan Muller

Lieve Lara en familie
Lieve Lara

Het duurde even voor ik de moed bij elkaar had geraapt om je een berichtje te sturen. Het nieuws over jou ziekte en dat het niet goed gaat sloeg in als een bom. Ten eerste omdat ik je een ontzettend leuke mentor vind. In ons eerste mentor gesprek afgelopen jaar voelde ik me heel vertrouwd en heb ik dingen over mezelf aan je durven vertellen die ik niet makkelijk of heel snel deel. Ten tweede omdat ik zo goed kon voelen hoe dit voor jullie moet zijn. Wij zaten in een zelfde soort situatie. Bij mijn moeder is afgelopen oktober een agressieve vorm van borstkanker gediagnosticeerd en we gingen direct een zwaar chemo traject in. We hebben lang in onzekerheid gezeten over de afloop. Naast alle onzekerheid bracht het, gek genoeg, ook hele mooie en dierbare momenten en inzichten. Voor Nederlands hadden wij de opdracht een Ode te schrijven en ik heb toen mijn ode gewijd aan kanker. Graag wil ik deze met jou, je man en kinderen delen:

“Kanker-rit 
Nadat je bent ingestapt is er geen ontsnappen meer aan. Langzaam komt de achtbaan in beweging. Met horten en stoten rijd je omhoog, zonder te weten wat je aan de top te wachten staat. Angst en spanning voor wat er komen gaat. Dan op het hoogtepunt de diagnose, het uitzicht over de rest van het traject. Met een duizelingwekkende vaart worden jij en alle inzittenden in de diepte gestort. Het leven dendert voort; van ziekenhuisbezoeken naar chemokuren, van uitslag naar uitslag. Geen uitweg; je moet de rit uitzitten terwijl de spanning in je buik je misselijk maakt. 

Dit is wat mijn moeder, en mijn gezin als inzittenden, meemaakten het afgelopen half jaar. De klap van de diagnose; een agressieve, invasieve kankergraad 3 hing als het zwaard van Damocles boven onze hoofden. “Ach wat erg voor jullie”. Ja, maar nee. De donkere wolken van kanker drijven tijdens het proces uit elkaar en je voelt voor het eerst in tijden de warme lichte zonnestralen van hoop op je gezicht. Terwijl de dood je zo op de hielen zit, begin je alles te relativeren. Wie zal, in de engste rit van je leven, je hand vastpakken? Je voelt alle stress over onbelangrijke zaken en de ratrace van het leven van je af glijden terwijl je het prachtige uitzicht bekijkt. De wereld is zo mooi en niemand anders lijkt het te zien. Ode aan de kanker en de nieuwe inzichten die het geeft. 

Je verwisselt je wazige lens voor een nieuwe, ultra scherpe lens. De zon voelt net iets warmer op je huid, de bijen klinken net iets vrolijker en de bloemetjes ruiken net iets zoeter. Als een kind zo onbevangen voel je de drang om alles te doen en te proberen, met de mensen die zo belangrijk voor je zijn. Samen geniet je van ieder klein momentje omdat de tijd nu zo veel kostbaarder lijkt. Je bewustzijn lijkt zich in een geheel nieuwe dimensie te bevinden. Ode aan de kanker en de appreciatie voor de kleine dingen die het geeft. En ode aan mijn moeder. Die ons geen traan heeft laten zien rollen terwijl er vanbinnen watervallen aan emoties stroomden. 

Na dit alles komt de kanker-rit piepend en krakend tot stilstand. Het ergste is voorbij, maar je lichaam trilt nog na. Het beroerde gevoel in je maag voelt alsof het nooit meer weg zal gaan. Alle mooie en aangename dingen die deze achtbaan je heeft gebracht wil je voor altijd vasthouden en je hoopt dat met tijd het misselijkmakende en angstige gevoel wegtrekt. Ode aan kanker, en al het moois dat het brengt.”

Mijn moeder is in maart voor de tweede keer geopereerd en vooralsnog zijn de tumoren weggehaald. Ze krijgt nog een behandeling tegen uitzaaiingen in haar botten. We weten niet wat de toekomst brengt, maar hopen op het beste en genieten van ieder moment dat we mogen hebben. Ik wens jullie ook nog mooie momenten om dierbare herinneringen te maken. Heel veel sterkte en liefs
Mila Grob

Paarse Vrijdag
Paarse Vrijdag

Voorbeeld van afbeelding
 Lieve kleurrijke Lara,

Herinner je je nog deze mooie Paarse Vrijdag op het Cygnus? Docentenkamer ouwe stijl, maar traditie paars op Paarse Vrijdag houden we vast. Dit is een van de kleurrijke momenten die we samen hebben mee gemaakt. Zoals mijn eerste kerstconcert op het Cygnus, zittend naast jou op een tafel in de aula, waarbij je me vertelde dat Cygnianen de vervelende gewoonte hebben om mee te klappen met de liedjes. Dat vond jij vreselijk en dat liet je op hilarische wijze merken. Daarnaast de superleuke excursie naar Lille waar je mij in de crêperie namens alle docenten Frans je excuses aan
aanbood voor de 4 die ik had gekregen voor het mondeling Frans tijdens mijn eindexamen. Je kon het niet verkroppen dat ik een onvoldoende had gekregen omdat ik 1 boek niet had gelezen. Zo ben jij ten voeten uit: onrechtvaardigheid laat je niet over je heen gaan.

En hier zag ik je bij Monsters: je eigen demonen. Mijn neef speelde daarin een rol en jij was met je dochter naar de Krakeling gekomen. Was echt genieten! Cultuur en toneel: op jouw lij geschreven.
Een andere keer dronken we op school rode wijn op Internationale Vrouwendag en we dronken op onze moeders. Met mooie verhalen en vol overgave.
Lieve Lara, er zijn nog zoveel mooie herinneringen die ik zou kunnen delen, waarvan ik heb genoten en die ik nooit zal vergeten. Je blijft de kleurrijke, vrolijke, lachende Lara voor eeuwig en altijd.
Veel liefs en kus,
Hedwig

Berichtjes van 2F

Hai lieve Lara,

De leerlingen van 2F hebben wat mooie herinneringen aan je opgehaald en lieve berichtjes voor je geschreven.

Beste Lara, Toen ik tijdens een open dag op het Cygnus een lesje Frans volgde, dacht ik dat ik het geen leuk vak zou vinden. Ik kreeg er verbaasde reacties op, omdat ik wel Latijn wilde doen, maar het leek mij gewoon niet echt wat. Maar toen het kreeg vond ik het erg leuk. Eerst dacht ik dat het door de methode kwam, maar ik vond uw manier van lesgeven gewoon heel leuk, en vooral gezellig. Bijvoorbeeld als we leerden tellen met de dansende wormen. Heel veel sterkte. -Niels

Beste mevrouw Clarkson, Ik kan me nog heel goed de opvoering van ‘Les trois petits cochons’ herinneren en hoeveel plezier ik had tijdens het optreden! Ik ga u heel erg missen en wens u veel sterkte. Groetjes Evy

Beste Lara Clarkson, Ik hoop dat u niet teveel lijdt en het goed met u gaat. Ik en wij als klas waarderen u enorm als Frans leraar en als mens. Een leuk moment vond ik het toneelstuk die we in de eersteklas hadden en waar we ondanks de nodige gêne nog steeds om moeten lachen. Ik hoop dat we u nog een keer kunnen zien al weet ik dat dit waarschijnlijk niet mogelijk is. Hartelijke groeten, Jesse Kooijman 2F

Beste mevrouw Clarkson, Ik hoop dat u nog steeds weet dat wij u zo bijzonder leuk vinden met alles wat u voor ons heeft gedaan en het toneelstuk dat ook helemaal goed verliep met veel gelach. ik hoop dat u niet te veel pijn lijdt. Groetjes Valérie

Voor mevrouw Clarkson: Hallo mevrouw, ik en ik denk ook de rest van de klas gaan u erg missen. Ik vond uw Frans lessen ook heel leuk, omdat u ook vaak leuke dingen deed zoals een wedstrijdje ofzo. U was een van mijn favoriete docenten kan ik wel zeggen. Nog veel sterkte in deze tijd. Groetjes Jillis

Wat ik wil zeggen : Lara Clarkson uw lessen waren heel leuk en u zorgde dat er altijd veel energie was veel sterkte. Willem Venrooij

Mijn bericht: ik vind het heel jammer dat u geen les meer kan geven. de lessen waren altijd heel leuk. ik hoop dat u de leuke momenten herinnert.- Sepp

Voor mevrouw Clarkson: Beste Lara, Sterkte voor u en uw gezin, ik snap dat het een heel moeilijke tijd is dus ik wens jullie veel geluk en sterkte toe. Ik bewonder u omdat u zelfs nu nog positief blijft en ook in de lessen altijd heel blij was. Groetjes Rink

Beste mevrouw Clarkson, hoewel u nu niet meer terug komt naar onze school, zullen we altijd nog aan u denken en de mooie herinneringen die we samen hebben gemaakt. U bent en blijft altijd onze Frans docent en we hopen alleen het beste voor u. Neem het gewoon nu rustig aan en blijf sterk!💪-Adham

Ik vond u een hele fijne juf en ik heb veel geleerd van u. ik vind het jammer dat we geen les meer van u zullen krijgen.- Saskia

Ik vond het altijd heel leuk dat mevrouw clarkson zo enthousiast les gaf.- Victor

Dit is mijn bericht voor Lara= U zorgde altijd dat iedereen meedeed met de les en u zorgde altijd dat de woordjes en de stof vanzelf in mijn hoofd kwam. Ik heb heel veel van u geleerd. - Reinate

Hallo mevrouw Clarkson, Wat vreselijk dat het allemaal zo heeft moeten lopen. U bent een geweldige lerares en persoon! U was altijd heel opgewekt en enthousiast voor de les. Ook al was de klas soms een beetje druk, aan het einde of in de volgende les was het meestal al weer goed en ging u altijd weer met volle moed verder. Ik vind het nogmaals heel erg jammer en stom dat het allemaal zo heeft moeten lopen. Ik zal u altijd blijven herinneren! Groetjes Julian Spronk.
De drie biggetjes
Lieve mevrouw Clarkson, Ik zal nooit vergeten hoe vrolijk u altijd mee zong en danste op de muziek van de drie biggetjes. Dankuwel voor alles. 
Voor Lara
Lieve Lara,

Frans was nooit m'n sterkste vak en heb er dus ook maar 3 jaar van mogen genieten, waarbij ik u zelf nooit als docent heb gehad. Toch heb ik mooie herinneringen aan u. Het Cygnus was een grote familie, en u was de vrolijke tante. Altijd in voor een praatje en een goeie grap. Inmiddels jaren later denk ik nog steeds terug aan die mooie reis naar Parijs. U was altijd vrolijk en je stelde mensen op hun gemak. Je bent waardevol voor zo veel leerlingen. Heel veel sterke voor jou en je familie.

Renzo Westerbeek
Bericht voor Lara
Chère Madame Clarkson,

Ik zou u graag een brief in uw geliefde Franse taal schrijven, maar dat zit er helaas niet meer in; ik was nooit een ster in het Frans en nu zeker niet meer. Ik wil u graag bedanken voor de twee jaar dat ik les van u heb gehad. Ik heb weinig concrete bijzondere herinneringen aan de lessen, maar de opdrachten met de departements zal me altijd bijblijven. Ook sprak u me regelmatig even aan voor een kort praatje, u probeerde echt warm te zijn (en was dat ook), iets wat mij bij is gebleven. Ik vond het verschrikkelijk om er achter te komen dat u kanker heeft. Ik heb het grootste deel van de tijd sinds ik van het Cygnus af ben niet meer in Nederland gewoond en heb niet vaak de kans gehad weer langs te gaan bij de school, maar had wel altijd het idee dat ik u persoonlijk zou kunnen spreken en bedanken voor alle lessen. Ik hoop dat u een fijne tijd mag hebben met uw familie en gezin.
Het aller- allerbeste, 

Amin 
Veel sterkte! En een mooie herinnering...
Beste Lara en familie,
Wat een ontzettend verdrietig bericht ontvingen we, we zijn er sprakeloos van.
Heel krachtig en lief dat je zo'n mooie brief aan de leerlingen en ouders hebt gestuurd. Wij hebben hele goede herinneringen aan de voorstelling van 'Les trois petits cochons', een ware uitvoering in het Frans waarbij de kinderen en wij veel plezier beleefden. Ook werd door jou en collega's heel mooi uitgelegd wat AIM inhoudt.
Een bijzondere methode en een bijzonder Frans team: Jij stond te stralen!

Met energie vertelde je over jullie aanpak en begeleidde de kinderen in hun spel. Op de AIM-wijze natuurlijk. We hebben nog een aantal foto's en filmpjes teruggezocht uit 2017. Je staat er zelf ook op. Hopelijk voor jou en je gezin een mooi beeld van deze fijne herinnering.
Dank voor wat je de kinderen hebt meegegeven, dat leren en plezier samen kunnen gaan.
Een les voor het leven...

We wensen jou en je familie alle liefde en kracht en sturen jullie digitaal een stevige omhelzing,
Heel veel sterkte en liefs!
familie Blom

<omdat de foto's en filmpjes uiteraard kinderen in beeld hebben, heb ik de foto's als het goed is alleen voor jullie zichtbaar meegezonden. De foto's en filmpjes zal ik met een download link naar school mailen, met het verzoek deze met jullie te delen>

Glaasje water
Lieve Mevrouw Clarkson,

4 jaar geleden, in de tweede klas, hadden we elke woensdagochtend  het eerste uur Frans van u. Normaal gingen we dan de 3 biggetjes in het Frans lezen of een beetje gebarentaal doen, maar deze dag ging het anders. U was helemaal in tranen omdat Trump de Amerikaanse verkiezingen had gewonnen. We probeerde u te helpen, maar u was ontroostbaar. Ondanks dat onze band wat hoogte- en dieptepunten heeft gekend, had ik het echt met u te doen en heb weet ik nog dat ik een glaasje water voor u had gehaald. Ik vond het heel mooi om te zien dat u niet perse in tranen was voor uzelf, maar dat u zich vooral heel erg veel zorgen maakte over onze toekomst. Die dag besefte ik dat u eigenlijk het beste met ons voorhad. Ik besefte wat voor een goed mens u eigenlijk bent. 
Ik wens u en uw familie en vrienden ongelofelijk veel sterkte toe!

Nous ne t'oublierons jamais.

Teun
2E voor Lara
Liefs, 2E
Lara bedankt
Lieve Lara, 

Wat een kanjer ben je. En nu moet de wereld jou gaan missen. Wat ontzettend jammer. Ik was enorm ontroerd door wat je schreef en ik vind je ongelofelijk dapper. We hebben elkaar een aantal keer gesproken over de voorlichtingsavonden van de GGD en ik vond je altijd een heel fijn en prettig mens. Ik wens jou en je familie heel erg veel sterkte bij het afscheid nemen.

Een dikke zoen,
Pien de Wit

Dank, dank, dank
Lieve, lieve, Lara

Je bent nog niet weg, je gaat niet weg, je blijft altijd bij ons. 

In Esra's eerste jaar in 2010 heb ik gezien dat Cygnus ook haar plek was geworden waar ze zich veilig en thuis voelde. Daar heb jij veel aan bijgedragen.
Als moeder zag ik dat jij in staat was in licht, liefde en veiligheid kinderen kennis bij te brengen. Dat is niet vanzelfsprekend. Dat vraagt veel energie en inzet van een docent. Jij kan dat als geen ander.

Ik weet nog goed hoe verbaasd je was mij te zien bij de voorstelling van 'Les trois petits cochons'. Esra was erg verdrietig dat ze niet erbij kon zijn. Dus moest ik het filmen.

Esra genoot van je lessen en wilde niets missen. Het was voor haar een fijne tijd, daar heb jij veel aan bijgedragen, dank, dank en nogmaals dank daarvoor.


Veel liefs, 

Emine, moeder van Esra de Groot Santa Lara
Afgelopen september wilde ik van klas wisselen. Jij hebt toen heel erg geholpen om dat ook voor mekaar te krijgen. Ik was daar heel erg blij mee. Je was een supermentor. Bij ons thuis noemen we je daarom Santa Lara.
Matteo